Zomerexcursie bij de Stoomtram

Enkele "˜highlights′:

Ostbahn; Plandampf in Polen op een deel van de beroemde lijn van Berlijn naar Oost-Pruissen. Midden jaren ′90 zijn daar 2 evenementen geweest met Poolse locs, op een dubbelspoors hoofdlijn met dubbele telegraafmasten. 10 jaar daarna is er ook nog een fotorit geweest op het Duitse deel van deze lijn, dat er toen deels ook nog zo goed als origineel uitzag.

Thüringen; geen ander "˜nieuw′ Bundesland waar zoveel met stoom gereden wordt op de hoofdlijn; bijv. Arnstadt-Meiningen, Erfurt-Bebra met sneltreinlocs, rond Saalfeld voor de elektrificatie, en natuurlijk de Werrabahn, waar nog steeds elk jaar met een spectaculaire 2500 tons grindtrein gereden wordt.

Revierdampf; in het oude West-Duitsland is een team actief dat het steeds weer voor elkaar krijgt regionale partijen zoals gemeentes of Bundesländer stoom volgens het spoorboekje mede te laten financieren, bijvoorbeeld in het kader van een regionaal jubileum van een spoorlijn. DB 23-ers, 64-ers en 50-ers voor Umbauers en Silberlinge, die de dagelijkse treindienst overnemen, aangevuld met fotogoederentreinen en oude diesels zoals een rode V 200 voor de meebetalende liefhebber. Lijnen o.a. rond Crailsheim, Miltenberg en Heilbronn-Heidelberg.