Winterwonderen in Lapland

Een filmpresentatie van Ruud Kohlen

Dm3-1212 is onderweg van Narvik naar Kiruna met een lege ertstrein en passeert Katterjåkk, een wintersportgebied vlak bij de grens van Zweden en Noorwegen, 3 maart 2008 (foto: Ruud Kohlen).

Een filmpresentatie van Ruud Kohlen over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is.
De film verteld het complete verhaal van de delving van ijzererts in het Zweedse Kiruna en het transport er van door de schitterende natuur van Lapland en over een ontoegankelijke bergpas naar Narvik in Noorwegen.
De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa met bergen tot 2200 meter hoogte: mensen wonen er praktisch niet.

Een winterse blik op de Rombaksbotnbergpas die de ertstreinen in het Noorse deel van de ertslijn moeten overwinnen. Links beneden in beeld is de ertslijn zichtbaar; nietig tussen de 2500m hoge bergen. (foto: Ruud Kohlen, maart 2009)

In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -40°C is Ruud er dit keer in geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap.
Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tracties.
U zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel meer dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen. Alles wordt omlijst door schitterende muziek.
Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij. Kortom, een film die ook de natuurliefhebber zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur.

Neem gerust uw echtgenote, vriend of vriendin mee, want zij zullen eveneens genieten van deze natuurfilm!

MTAB IORE, de sterkste E-loc ter wereld met een vermogen van 10.800 kW, is onderweg met een lege ertstrein bij Torneträsk, tussen Abisko en Kiruna (foto: David Gubler, 19 maart 2009)