Winter in Lapland en De Poort naar Lapland

Een filmpresentatie van Ruud Kohlen en een diapresentatie van Henk Dam.

In Lapland, met bergen tot 2000 meter, ligt één van de meest noordelijke spoorlijnen ter wereld. Hoogwaardig ijzererts wordt van Kiruna in Zweden over ruim 168 km naar Narvik in Noorwegen getransporteerd met de sterkste locomotieven van Europa, welke in exploitatie zijn bij Luossavaara-Kiirunavaara AktieBolag (LKAB). Waar mensen praktisch niet wonen doorkruisen de ertstreinen de laatste wildernis van Europa.
In barre weersomstandigheden zijn unieke beelden gemaakt van een diepgevroren landschap waarbij bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tractiemiddelen elkaar afwisselen.
Prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht en veel meer dingen die men alleen in Lapland kan waarnemen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij.

Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur tijdens een ’expeditie’ in maart 2008 met Ruud Kohlen als cineast/reisleider en als deelnemers Bram Stelling, Maarten van der Velden en Henk Dam.