Vijftig jaar Museum Buurt Spoorweg

Presentatie door Michel Dispa en Peter Barink

MBS-historicus Peter Barink vertelt samen met Michel Dispa (voorzitter MBS) een boeiend verhaal over wat een van de oudste railmusea van Nederland in 50 jaar heeft doorgemaakt.

Er wordt een keuze gemaakt uit de vele duizenden beschikbare foto’s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd. De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint!

Wat begon met één diesel-motorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp materieel en een ongeremde dosis enthousiasme, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, drie vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst?

MBS 7 op weg naar Haaksbergen met ED 129 en Belgische rijtuigen, mei 1998. Foto: Gunther Kuschy.