Vijflandentocht per Pullman

Presentatie door Bert van der Kruk

Een presentatie over een bijzondere reis in de jaren 70. Voorafgegaan door de korte presentatie “Dat staat er gekleurd op”.

Vijflandentocht per Pullman

Het Zwitserse reisbureau Intraflug was in de jaren zeventig eigenaar van enkele Pullman-rijtuigen waarmee exclusieve treinreizen voor spoorwegliefhebbers werden gemaakt. Uniek en legendarisch was de elfdaagse, 3200 kilometer lange rondreis door vier Oostbloklanden (met als begin- en eindpunt het Oostenrijkse Wenen), met een trein bestaande uit twee Pullman- en twee Mitropa-restauratierijtuigen . Via Hongarije en Tsjechoslowakije ging het naar Polen waar destijds een streng fotografeerverbod gold, maar waar nu ineens alles mogelijk bleek en de vele loctypen dit land tot het hoogtepunt van de reis maakten.

Ook een korte blik op enkele trambedrijven in de steden waar overnacht werd, ontbreekt niet in het programma, zoals in de steden Wenen, Boedapest, Kosice, Lodz, Poznan, Stettin en Dresden.

Met 120 à 130 km/h zorgden de BR 01 en BR 03 in de DDR voor een belevenis en ervaring van de glansrijke sneltreinenjaren van weleer. Wederom via Tsjechoslowakije, waar de Blauwe Papegaai een hoofdrol speelde, werd Oostenrijk weer bereikt, waar de 55 deelnemers konden terugkijken op een geslaagde en zeer bijzondere reis, waarbij ook enkele smalspoorlijnen werden bereden en waarvoor in totaal 36 verschillende locomotieven, waaronder 25 stoomlocs, in actie kwamen.

PKP Ty 2 bij Nowy Sacz.

Dat staat er gekleurd op

De tijd dat het spoorwegmaterieel in Europa veelal in de eigenlijk saaie kleur (donker)groen rondreed, ligt al ver achter ons. Tegenwoordig oogt het allemaal wat frisser en vrolijker. Maar het werd pas echt een kleurenpalet toen de bestickeringstechniek zijn intrede deed en veel locomotieven van zowel staats- als particuliere bedrijven opgetuigd konden worden met reclame en fraaie bedrijfslogo’s. Maar ook treinstellen worden nu regelmatig van een bonte outfit voorzien.

De fantasie van en de mogelijkheden voor de ontwerpers kent wat dat betreft geen grenzen en dat vertaalt zich van gestyleerde logo’s tot complete landschappen en schilderijen. Een kleurrijke materieelstoet zal in dit korte programma dan ook de revue passeren, waarbij enkele verrassende en actuele opnamen en interessante wetenswaardigheden niet zullen ontbreken.

TXL Vectron, Brennero juni 2018.