Vijf-landentocht per Pullman

presentatie: Bert van der Kruk

Het Zwitserse reisburo Intraflug was in de jaren zeventig eigenaar van enkele Pullman rijtuigen waarmee exclusieve treinreizen voor spoorwegliefhebbers werden gemaakt. Uniek en legendarisch was de 11-
daagse, 3200 kilometer lange rondreis door vier Oostbloklanden (met als begin- en eindpunt het Oostenrijkse Wenen), met een trein bestaande uit twee Pullman- en twee Mitropa restauratierijtuigen . Via Hongarije en Tsjechoslowakije ging het naar Polen waar destijds een streng fotografeerverbod gold, maar waar nu ineens alles mogelijk bleek en de vele loktypen dit land tot het hoogtepunt van deze reis maakten.
Ook een blik op enkele trambedrijven in de steden waar overnacht werd, ontbreekt niet in dit programma, zoals o.a. in Wenen, Boedapest, Kosice, Lodz, Poznan, Stettin en Dresden. Met 120 à 130 km/h zorgden de BR 01 en 03 in de DDR voor een belevenis en ervaring van de glansrijke sneltreinjaren van weleer. Wederom via Tsjechoslowakije, waar de ‘blauwe papegaai’ een hoofdrol speelde, werd Oostenrijk weer bereikt, waar de 55 deelnemers konden terugkijken op een geslaagde en zeer bijzondere reis, waarbij ook enkele smalspoorlijnen werden bereden en waarvoor in totaal 36 verschillende locomotieven, waaronder 25 stoomlocs, in actie kwamen!