Via de BAM naar het eiland Sachalin en Japan

Diaprogramma door Paul Muré.

-Van 26 juli tot en met 22 augustus 2003 organiseerde de Stichting NVBS-excursies een unieke treinreis naar Rusland en Japan. Na een aanloop via Berlijn en Kiev gaat het met de bekende Dzherelo-hoteltrein door Rusland. Met diverse onderbrekingen en stoomtractie in de Oeral wordt — deels via de Transsiberische spoorlijn – koers gezet naar Taisjet. Daar begint de pas in 1984 voltooide Baikal — Amoer Magistrale (BAM).
De streken rond deze 4000 kilometer lange spoorlijn waren tot de val van het communisme niet toegankelijk voor buitenlanders. We bezoeken onder andere de reusachtige stuwdam in Bratsk, maken een boottocht over het Baikalmeer, rijden met driedelige diesellocs en met de tram in Komsomolsk-na-Amure. Per boot bereiken we vervolgens het eveneens onbekende eiland Sachalin, waar ook op railgebied veel te zien is.
Na een tweede oversteek komen we ten slotte in Japan in een heel andere, maar zeer fascinerende (rail)wereld. In 12 dagen leggen we nog enkele duizenden kilometers per trein af, bezoeken een tiental trambedrijven en zien ook toeristisch vele bezienswaardigheden.

foto collectie Paul Muré