Verre Reis: Zuid-Korea en Taiwan

Het Tapgol-park in Seoul, rustpunt in een miljoenenstad. Foto: internet.

Blauwe barakken en de grens tussen de Korea’s bij Panmunjom. Foto: internet.

Een hogesnelheidstrein van de serie KTX 1 in Seoul, de invloed van de Franse spoorwegen is zichtbaar. Foto: internet.

Korea’s zuidkust bij Yŏsu. Foto: internet.

Fietsen tussen de rijstvelden van Gyeongju. Foto: internet.

De kustlijn naar Gangneung biedt fraaie vergezichten. Foto: internet.

De Pingxi-trein wurmt zich door de straten van Shifen. Foto: internet.

De Taroko-kloof bij Hualien. Foto: internet.

Getrokken trein op de in 1991 geopende ‘South Link Line’ waarmee de ringlijn van Taiwan voltooid werd. Foto: internet.

Trein van de Alishan-bosspoorlijn waarvan onduidelijk is welke delen in oktober bereden kunnen worden. Foto: internet.

Hogesnelheidstrein van de tweede generatie in Taiwan. Het grootste deel van het spoornet is op betonnen pijlers gebouwd.

Wolkenkrabber ‘Taipei 101’ bepaalt het beeld van de Taiwanese hoofdstad. Foto: internet.

Verre Reis: Zuid-Korea en Taiwan

In het najaar van 2014 organiseert de Stichting NVBS-Excursies weer een Verre Reis. Op een in januari gehouden informatiebijeenkomst gooiden Zuid-Korea en Taiwan de hoogste ogen, dus zetten we in oktober koers naar het oosten van Azië. De twee landen liggen relatief dicht bij elkaar en zijn in drie weken goed te bereizen waarbij we u op toeristisch en spoors gebied een mooie dwarsdoorsnede kunnen aanbieden. In beide landen rijden hogesnelheidstreinen en we maken daar ook enkele malen gebruik van. Op donderdag 2 oktober vertrekken we ’s avonds per KLM naar Seoul om met dezelfde maatschappij op vrijdag 24 oktober vroeg in de ochtend vanuit Taipei weer op Schiphol te landen. Halverwege de reis wordt met een korte vlucht van Asiana Airlines Zuid-Korea voor Taiwan verruild. Visa zijn voor beide landen niet benodigd, wel dient uw paspoort een half jaar na thuiskomst nog geldig te zijn. De Verre Reis is redelijk intensief en kent weinig vrije tijd; voor deelname zijn dan ook een goede gezondheid en conditie vereist.

Korea is sinds de wapenstilstand van 1953 een gedeelde staat. Het stalinistische noorden is in 2001 al eens in groepsverband bezocht, maar u kunt er ook nu een glimp van opvangen bij een dagexcursie naar het grensgebied bij Panmunjom. De rest van het programma speelt zich af in en ten zuiden van de hoofdstad Seoul – een moderne metropool met liefst 11 miljoen inwoners. Zeven dagen lang doorkruisen we het land met een keur aan treinen op het wijdmazige spoornet, zodat u een goede indruk krijgt van deze ‘Aziatisch tijger’ en zijn railvervoer. We bezoeken de theeplantages bij Suncheon, de rijstvelden bij Gyeongju (met fietstochtje), de historische stad Hahoe en enkele natuurgebieden waaronder het Nationaal Park Odaesan. De railhobby kan worden beleefd in het spoorwegmuseum van Taipei, op de Gokseong Steam Railway en bij het railfietsen rond Yongpyeong. Uiteraard is deelname aan het (rail)fietsen niet verplicht. We verblijven vier nachten in Seoul, twee in Yŏsu en Busan en een in Gyeongju, Andong en Gangneung.

Na elf dagen Zuid-Korea vliegen we op dinsdag 14 oktober naar Taipei – de hoofdstad van het in 1949 van China afgescheiden Taiwan. Het qua grootte met Nederland vergelijkbare eiland heeft een bescheiden, maar interessant spoornet. Langs de kust ligt een ‘ringlijn’ die mooie zeegezichten biedt en de belangrijkste steden met elkaar verbindt, terwijl enkele zijlijnen tot in het dunbevolkte centraal massief doordringen. We berijden er twee: de korte Pingxi-lijn bij Taipei en de Neiwan-lijn in het noordwesten van het land. De Alishan-bosspoorlijn (smalspoor van Japanse makelij met zigzags en een hoogteverschil van 2186 meter) had het hoogtepunt van de reis moeten worden, maar aardverschuivingen en modderlawines nopen ons hier waarschijnlijk tot vervangend busvervoer. Een overnachting in Alishan en de zonsopgang in Zhushan blijven deel uitmaken van het programma en als de situatie voor oktober nog verbetert, dan pakken we in dit gebied natuurlijk ook de trein. Taipei met zijn bijna 3 miljoen inwoners, de spectaculaire Taroko-kloof en de oude hoofdstad Tainan met Nederlandse invloeden kunnen als toeristische hoogtepunten doorgaan. Op spoors gebied moeten het Taitung Railway Art Village, de collectie stoomlocs van de Alishan-spoorlijn in Fenchihu, de ronde locloods in Changhua en het spoorwegmuseum in Miaoli worden genoemd. In Taipei wordt vier maal overnacht en verder steeds eenmaal in het Taroko Nationaal Park, Taitung, Tainan, Alishan en Hsinchu. In Taiwan hebben we tijdens de rondreis de beschikking over een eigen bus waarmee de bagage wordt vervoerd en die ingezet wordt voor de hoteltransfers en voor de toeristische uitstapjes.

In het arrangement is begrepen: alle vervoer van en naar Schiphol in de tweede klasse, de vermelde excursies, logies met ontbijt op basis van een gedeelde tweepersoonskamer in goede middenklasse-hotels, twaalf diners en zeven lunches op Aziatische bodem, lokale gidsen, ervaren SNE-reisleiding, deelname aan het SNE-annuleringsfonds en een gezellige reünie. De reissom bedraagt € 4.395 en bij gebruik van een eenpersoonskamer € 5.415. Niet-leden betalen een toeslag van € 150. Aanmelding is mogelijk door vóór 5 mei 2014 een aanbetaling van € 880 (code ‘KT’) respectievelijk € 1085 (‘KT-1’) voor leden en € 910 (‘KT-NL’) respectievelijk € 1115 (‘KT-1-NL’) voor niet-leden over te maken op betaalrekening NL29 INGB 0000 6366 91 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp onder vermelding van de betreffende code, het NVBS-lidmaatschapsnummer, postcode en huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kunt u ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Voor het doorgaan van deze reis zijn minimaal 30 deelnemers benodigd, terwijl het maximumaantal 40 bedraagt. We hebben op voorhand 35 vliegtuigstoelen gereserveerd. Bij meer dan 35 belangstellenden kan voor de later aanmelders een hogere prijs gelden waarover in voorkomende gevallen contact met u wordt opgenomen. Aanmelders ontvangen in de tweede helft van mei nader bericht van reisleider Ronald Bokhove.

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Stichting NVBS-Excursies (KvK 41159980) is aangesloten bij SGR. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Reisdetails

We hebben de details van deze reis voor u op een rijtje gezet. Als u hier klikt vindt u deze aankondiging, de routekaartjes van Zuid-Korea en Taiwan en het detailprogramma in brochurevorm. Handig om af te drukken of om door te sturen naar vrienden en bekenden.

Organisatie

Reisdata

2 oktober 2014 – 24 oktober 2014

Prijzen

€ 4.395 – € 5.565

Aanmelding

tot 5 mei 2014

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

30 – 40

Contactpersoon

Bijzonderheden

Inclusief vluchten:
Amsterdam – Seoul
Seoul – Taipei
Taipei – Amsterdam