Verdwenen trams in Frankrijk en Correspondances

Een filmprogramma van Boudewijn Deurvorst en
René Platjouw

De tram kent vandaag de dag een wedergeboorte in Frankrijk. Vroeger had elke grote stad zijn eigen tramnet, zelfs elke kleine stad had wel een tram.
Voor de Tweede Wereldoorlog was er al veel verdwenen en de laatste bedrijven legden in de jaren ’50 en ’60 het loodje. Op een enkeling na. Voor de pauze krijgen we een film van de Franse AMTUIR te zien (hun Tramweg Stichting) uit de collectie van francofiel Boudewijn. Een aantal van de verdwenen trambedrijven komen weer even tot leven in fraaie beelden. Le tram bleu, trams in Nice, Bordeaux, Versailles, Valenciennes, etcetera….

Na de pauze neemt René ons mee naar Parijs. Daar hebben we trein, tram en metro (en bus) die met elkaar de massa’s vervoeren. Met zijn handycam legde hij het vervoer in de France hoofdstad vast en toont ons er vanavond een selectie van waarbij ze allemaal aan bod komen. Of we ook de nieuwe trams op de lijnen T2 en T3 te zien krijgen, dat hangt ervan of hij nog de kans krijgt deze zomer enkele dagen in de lichtstad door te brengen.