Varia vijfluik

Presentatie door Bert van der Kruk

Natuur, treinen en trams vormen ingrediënten van deze gevarieerde avond gepresenteerd door Bert van der Kruk.

1. Winterperikelen

Sneeuw zorgt meestal voor een hoop ellende bij alles wat op rails rijdt. Winterse beelden uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland van gemiddeld 30 jaar geleden, laten zien onder wat voor omstandig­heden de bedrijven proberen de dienst toch zo goed mogelijk uit te voeren. Een hoofdrol is hierbij weg­gelegd voor de Rhätische Bahn.

2. Met de NVBS naar Egypte

In 1978 maakte een groep NVBS-ers een van de eerste verre reizen buiten Europa. Naast het bezichtigen van de bekende oudheidkundige bezienswaardigheden in Gizeh en Luxor ging de belangstelling vooral uit naar de trambedrijven in Alexandrië met dubbeldekstrams op de Ramlehlijnen en Caïro waar Belgische trams uit 1926 nog over het in desolate toestand verkerende lijnennet reden.

3. De Gotthard

De Gotthard-spoorlijn die op spectaculaire wijze via vele keertunnels en kunstwerken is aangelegd om op 1150 meter hoogte onder de Gotthard door te rijden, mag zeker tot een van de meest aansprekende bergspoorlijnen van Europa worden gerekend. Met de ingebruikname van de nieuwe tunnel in 2016 is na 134 jaar die glorietijd voorbij. Vanavond maken we nog een keer de reis over het oude tracé naar Bellinzona.

4. Afscheid van de Spessartrampe

Een van de bekendste hellingrijke spoorlijnen in Duitsland was die tussen Aschaffenburg en Gemünden waar, tussen de plaatsjes Laufach en Heigenbrücken, een pittige klim de inzet en versterking van een of twee opdruklocs noodzakelijk maakte om zware goederentreinen te helpen dit natuurlijke obstakel te overwinnen. Door de aanleg van een nieuw spoorgedeelte met tunnels kwam na 163 jaar een einde aan dit opdrukbedrijf.

5. Ja, zo’n reisje langs de Rijn

Het landschappelijk fraaie Rijndal tussen Keulen en Rüdesheim met de vele kastelen en historische dorps- en stadskernen is ook voor de spoorweghobbyïst een geliefd reisdoel om het drukke treinverkeer op de spoorlijnen die op de beide oevers het kronkelige verloop van de rivier volgen, te fotograferen. Een impressie van het gevarieerde reizigers- en goederenvervoer waar naast de DB vele particuliere ver­voer­ders actief zijn.

De Rijn bij Assmannshausen, 10 mei 2017. Foto: Bert van der Kruk.