Varia-avond

Presentatie door leden van de afdeling Den Haag

Met (gratis!) oliebollen, appelflappen en eventueel een glas wijn (helaas niet gratis) zal het jaar in gepaste sfeer worden afgesloten.
Op deze laatste bijeenkomst van het jaar zullen de volgende zes presentaties worden gegeven:

NVBS-excursies in de jaren ’80
dia presentatie: Dirk Elkhuizen

De eerste presentator van deze avond neemt ons mee naar de jaren ’80, naar een viertal NVBS-excursies, waarvan er twee door de afdeling Den Haag waren georganiseerd.
– NVBS-rondrit door o.a. Limburg met een personentrein die getrokken wordt door
DB-loc 221 116-7, Koninginnedag, 30 april 1988.
– Excursie van de afdeling Den Haag naar Limburg en het mijnbedrijf “Li Trimbleu” in België, 21 mei 1988.
– Zes jaar eerder was er een NVBS-excursie met Akkutriebs naar het “Westerwald” over veel – inmiddels opgeheven – lijnen, Koninginnedag 1982.
– En ten slotte beelden van een excursie van de afdeling Den Haag naar de turf-velden net over de grens met Duitsland. Bezocht worden o.a. Georgsdorf, Gross-Hesepe, de Purit Maatschappij en het Industrieel Smalspoormuseum in Erica (Drenthe), 26 augustus 1989.

Erica

Winterperikelen
beamer presentatie: Bert van der Kruk

Sneeuw zorgt in Nederland meestal voor een hoop ellende bij alles wat op rails rijdt.
Alleen voor de fotografen is het leuk om sfeervolle plaatjes te kunnen schieten van spoor- en trambedrijven en om weer eens een pekeltram in actie zien.
In de Alpenlanden is men beter op dit soort weersomstandigheden voorbereid, maar toch kan ook daar door zware sneeuwval de zaak flink ontregeld of zelfs gestremd raken.
Bewonderenswaardig is dan om te zien hoe bij een bedrijf als de Rhätische Bahn tóch een normale treindienst uitgevoerd kan worden. Dat de oudere locomotieven daarin nog een belangrijke rol spelen, ziet u o.a. in deze verzameling winterse beelden uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland van gemiddeld 30 jaar geleden. De Monorail van Moskou
powerpoint presentatie: René Lipman

In de railhobbywereld wordt doorgaans weinig aandacht besteed aan het verschijnsel monorail. Het zal daarom bij weinigen bekend zijn dat Moskou sinds 2004 een heuse monorail heeft. De presentator van vanavond kwam afgelopen zomer bij toeval achter het bestaan van deze monorail, tijdens het voorbereiden van een rondreis door Rusland. Dat was meteen een reden te meer om naar Moskou te gaan ….
De lijn vormt een tangentiële verbinding tussen twee metrostations in het noorden van de stad en heeft een lengte van nog geen 5 km. Zowel de voertuigen als de baan en de stations ogen zeer modern en staan in schril contrast met het overige openbaar vervoer in Rusland. Deze aspecten krijgen we vanavond allemaal te zien.

PAUZE

Railvervoer op Spitsbergen
powerpoint presentatie: Marc Schram

Hoewel het eiland Spitsbergen zeer dicht bij de Noordpool ligt (11 graden NB er vandaan) en de zee alleen in de zomer gedeeltelijk ijsvrij is, zijn er toch spoorwegen geweest voor de mijnbouw. We nemen een kijkje bij deze spoorrestanten, maar ook ijsberen, walrussen, gletsjers, een Russische basis en andere bijzondere onderwerpen passeren de revue. Het Spoor En Daar Voorbij
film presentatie: Kees en Christian Bal

In de film van ca. 15 minuten “Het Spoor En Daar Voorbij” wordt u meegenomen langs oude en nieuwe generaties spoormaterieel. Laat u meevoeren en verwonderen door schitterende en unieke locaties, in combinatie met nostalgisch en futuristisch materieel. Beleef de gele en blauwe trams van weleer en geniet van hedendaags elektrisch trein- en stoommaterieel verspreid over heel Nederland. Stoom in de Harz
film presentatie: Paul Muré

In het Duitse Harzgebergte rijden nog dagelijks stoomtreinen op prachtige trajecten. In februari 2014 organiseerde de Stichting NVBS-Excursies een reis naar dit gebied met een extra rit op de Harzquerbahn met Mallet-loc 99 5902 en historische groene rijtuigen. Weliswaar lag er nauwelijks sneeuw, maar de zon scheen en de deelnemers konden genieten van echte stoomsfeer. De presentator van vanavond maakte een 20 minuten durende videofilm van deze excursie tussen Wernigerode en Eisfelder Talmühle.

Hiermee sluit de NVBS-afdeling Den Haag het jaar 2014 af ….

Stomend het oude jaar uit ….