Van Oberwald naar Realp over de Furka Bergstrecke

Dia overvloeipresentatie: Peter Westmijze

In oktober 1981 reed de laatste trein van de FurkaOberalpBahn over het Furka bergtraject. Normaal gesproken zou de lijn na de wintersluiting weer rijklaar gemaakt worden, maar inmiddels was de Furkabasistunnel in juni 1982 in dienst gekomen, waarmee het einde van het bergtraject bezegeld leek. Een groep enthousiastelingen, verzameld in de Verein Furka Bergstrecke, wilde de lijn echter van de ondergang redden met het doel deze als museumspoorlijn opnieuw in dienst te stellen. Het plan leek bijna onhaalbaar, maar lukte! Uiteindelijk werd in augustus 2010 het laatste deel van de lijn tussen Gletsch en Oberwald onder grote belangstelling in dienst genomen.
De oorspronkelijke stoomlocs werden in Vietnam teruggevonden en rijden nu al weer jaren de goed bezette treinen over het magnifieke bergtraject.
Onze presentator, die jarenlang vrijwilligerswerk deed aan de lijn, neemt ons mee langs dit traject, en laat ons, gaande van Oberwald naar Realp, genieten van zowel spoorse elementen als het prachtige berglandschap.