Van Lac Léman naar Bodensee (online bijeenkomst)

Presentatie door Gerrit Nieuwenhuis

In verband met de corona-maatregelen wordt de bijeenkomst online gehouden in MS Teams. Aanmelden kan tot en met woensdag 15 december 18:00 uur door een mail te sturen aan nvbs.afdelingrotterdam@gmail.com. U ontvangt dan een link naar de bijeenkomst.

Zwitserland is het spoorwegland bij uitstek. Nagenoeg alle delen van het land zijn per spoor bereikbaar. Het berglandschap zorgt voor spectaculaire spoorlijnen. Bovendien zijn er verschillende spoorweg­maatschappijen in het land actief.

Vanavond maken we een reis van het Lac Léman (Meer van Genève) in het zuidwesten naar de Bodensee in het noordoosten. De reis dwars door Zwitserland kan alleen met vier spoorwegmaatschappijen en twee spoorwijdten. De vier maatschappijen zijn MOB, BLS, ZB en SOB, waarvan er twee op meterspoor rijden en twee op normaalspoor. Het hele traject kent verschillende toeristische hoogtepunten, waardoor de spoor­lijnen ook toeristisch van belang zijn.

We vertrekken vanuit Montreux en gaan gelijk de bergen van de Alpen in. We passeren het luxe vankantie­oord Gstaad en komen uiteindelijk in Zweisimmen in het gebied van de BLS. Met de BLS gaan we via Spiez en langs de Thunersee naar Interlaken. In Interlaken wordt overgestapt op de Zentralbahn naar Luzern. Het laatste deel rijden we met de SOB van Luzern naar Sankt Gallen en Rohrschach.

Foto: Gerrit Nieuwenhuis.