Van Bosporus naar Rode Zee

door John Tapking en Ron Couvée

In oktober 2008 maakte een groep van 42 NVBS-leden een reis naar Turkije, Syrië en Jordanië. Ons lid John Tapking maakte van deze reis een uitgebreide film. We beginnen in Istanbul met de Aya Sofia, Blauwe Moskee, Topkapi-paleis en de Bazaar en verplaatsen ons daar per tram, metro en de funiculaire. Met de veerboot maken we de oversteek naar het door de Duitsers in 1913 gebouwde treinstation Haydarpasa aan de Aziatische kant. Via Eskiçehir en Ankara reizen we naar Adana, vlakbij de grens met Syrië.
In Syrië bezoeken we Aleppo met zijn beroemde Citadel en Souq, de havenstad Latakia en de hoofdstad Damascus. Van Aleppo naar Damascus reizen we in een modern Koreaans treinstel. De werkplaats Cadem is een Walhalla voor de stoomliefhebber. Hier begint onze reis over de beroemde Hedjaz-spoorlijn, die ons via Amman naar Qatrana in het zuiden van Jordanië zal brengen.
Het is treurig, dat veel van de getoonde beelden van de Syrische steden in deze vorm verleden tijd zijn door de enorme verwoestingen gedurende vele jaren burgeroorlog.
Ter ondersteuning van het filmverhaal zullen ook foto’s worden getoond van Ron Couvée.