Tweeluik: NS-loc 1201 / Haagse bluf

door Aad de Meij

Aad de Meij presenteert twee onderwerpen. Allereerst de historie van locomotief NS 1201 – van wederopbouwer tot icoon. Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar deze momenteel voor een langere periode prominent wordt geëxposeerd in de grote hal. De loc bevindt zich weer in de afleveringsstaat van 1951. Opvallend hierbij is de fraaie turkooizen kleurstelling met de donkerblauwe bies. In 2001 heeft de “Werkgroep Loc 1501” zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in de originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met onder andere mat. ’54 vertelt Aad de Meij over de cascorevisie van de loc van begin tot het eind en het terugvinden van de juiste kleur turkoois. Verder natuurlijk het eerste publieke optreden in 2011 samen met de fraai gerestaureerde 1218 in Amersfoort bij het jubileumfeest van 80 jaar NVBS en 60 jaar locserie 1200.

Lees ook het artikel Hoe loc 1201 weer turquoise werd in NVBS Actueel, december 2017.

Locomotief 1201 is door vrijwilligers van de Werkgroep 1501 teruggebracht in de afleveringstoestand van 1951. (foto: Aad de Meij)

Na de pauze komt onder het motto “Haagse Bluf” de HTM voor het voetlicht. Het programma bevat een tijdreis per tram door Den Haag en omstreken, met nadruk op alles wat er in de afgelopen vijftig jaar veranderd of verdwenen is. Te zien zijn onder andere: de allerlaatste inzet van de 800’en in de normale passagiersdienst; sloop (lees verbranding) van de laatste bijwagens op ’s Gravenmade; inzet, afscheidsritten en sloop van de PCC’s; de komst en de afvoer van de eerste GTL-trams; trams uit Rotterdam en Amsterdam te gast in Den Haag; Haagse PCC’s in Rotterdam, Amsterdam en zelfs Brussel; trams uit Hannover in dienst bij de HTM; trams in bijzondere beschilderingen en proefkleuren; sneeuwpret met twee-assige pekeltrams; enkele flinke aanrijdingen; jubileumparade 125 jaar tram met inzet van stoomloc Ooievaar; de manifestatie “Retourtje Leiden”; opgeheven tramtrajecten en natuurlijk de “toen en thans”-plaatjes waarop soms ook een enkele autobus figureert.