Trams uit Zuid-Europa

Beamer presentatie: Karel Hoorn

In Spanje en Italië is de tram aan de winnende hand. Hier ontstaan geregeld nieuwe trambedrijven, terwijl bestaande zich uitbreiden. Zij vervangen meestal bus- of spoorlijnen, waarvan sommige worden gereactiveerd.
Van Spanje mag u een redelijk compleet overzicht verwachten, slechts enkele steden worden niet aangedaan. Uit Italië krijgt u de wat minder bekende bedrijven te zien zoals Cagliari, Sassari en Bergamo. Ook gaan we naar Rome, een bedrijf waar de tram dan weer verliest en dan weer wat wint.
In Bulgarije heeft alleen Sofia een uitgebreid tramsysteem. Het bedrijf heeft veel materieel zelf gebouwd en doet dat nog steeds, zodat we hier weinig standaardtrams aantreffen. Een aantal van de nieuwste lijnen zijn in normaalspoor uitgevoerd, waardoor ook tweedehands trams uit Bonn, Halle en Leipzig konden worden overgenomen. Tenslotte bezoeken we Sarajevo, het enige trambedrijf in Bosnië. Met één stamlijn lijkt dit snel bekeken, maar het veelsoortige materieel en de aanwezigheid van Amsterdamse trams leiden tot meer opnamen dan u zou verwachten.