Trams op Zuid (RET/RTM)

Een filmpresentatie verzorgd door Pieter van Vaalen

Rotterdam Zuid ligt op het eiland IJsselmonde, zodat altijd gesproken wordt over "Op Zuid".

Er was veel industrie, het merendeel van de havenactiviteiten en de grotendeels van het platteland afkomstige bewoners waren tevreden met eenvoudige woningen. Een volwaardig stadsdeel met eigen voorzieningen is het pas na 1970 geworden. Zuid heeft ook nauwelijks een eigen tramlijn gehad, alle lijnen gingen naar het centrum, dat over de Nieuwe Maas lag. Dat hield in dat er op de Zuidlijnen veel vervoer was met minstens 3 tramlijnen. De metro maakte daar in 1968 een einde aan, de rivierkruisende tramlijnen verdwenen. Lijn 2 bleef als enige over, nu als echte Zuidlijn. Door een aanzienlijke verlenging werd deze een belangrijke aanvulling op de metro.

Rotterdam Zuid was vlak achter de Maasbruggen ook het startpunt van de RTM-tram. U ziet beelden van stoom- en dieseltrams die de Zuidhollandse eilanden en Schouwen-Duiveland met de stad verbonden.

De tijdens de oorlog gereed gekomen Maastunnel vormde met een aantal wijken een veel directere verbinding, zodat reeds in maart 1946 daar de eerste buslijn verscheen, gevolgd door vele andere. De rol van de bus op Zuid was belangrijker dan in de stad en wordt ook in deze film kort belicht. De opening van de Erasmusbrug gaf een nieuwe impuls aan de RET. Nieuwe tramlijnen boden direkte verbindingen met IJsselmonde, Beverwaard en Barendrecht Carnisselande, bijna tot aan de Oude Maas.

Dit filmprogramma is samengesteld door Pieter van Vaalen in samenwerking met Henk Ontrop.