Tram etc. Den Haag in de periode 1960-1990

Dia presentatie: Eric den Hamer

Door zijn studie Stedebouw kijkt onze presentator meer naar het totaal of iets speciaals, dan naar de tram of bus alleen. Het leven in de stad is zijn leidraad.
Na de doorvoering van het plan Lehner werd nog alleen lijn 6 aan beide eindpunten verlengd. De PCC´s reden hun rondjes en het oude materieel werd omgetoverd in werkpaarden voor allerlei zaken. Dat was het straatbeeld eind jaren ’60.
En wat dacht u van beelden in de nadagen van het goederenvervoer op de route van lijn 11 tussen de Delftselaan en de Duinstraat, dat toen eind 1974 voorlopig werd gestaakt?
Dan lijn 5 (die lijn 9 werd) voor en tijdens de aanleg in 1975, zoals het trekken van de bovenleiding nabij het HTM hoofdkantoor.
Tot de opening in 1976 van tramstation Den Haag Centraal reden de lijnen 3 en 6 over de Bezuidenhoutseweg om via De Koekamp of Herengracht naar het zuidwesten van de stad te gaan. De Herengracht was erg druk met bussen en trams. Ook hiervan sfeerbeelden en van de binnenstad met o.a. trams rond de Grote Kerk.
En dan opnamen van de route Weimarstraat-Mient met tram en fiets, waar in 1977/78 als experiment de fietsroute werd aangelegd.
Kortom een avond met een Haags sfeerbeeld van wat er zo in die tijd speelde en de veranderingen die er toen ontstonden.

Den Haag, goederentram met H52 op de Van Boetzelaerlaan op wegnaar de overgavesporen met NS bij de Delftselaan, najaar 1974Foto: Eric den Hamer