Tram en trein in Kroatië

Presentatie door John Krijgsman

John Krijgsman neemt ons mee naar een land dat nog niet bestond toen hij er in 1972 zijn eerste dia’s maakte. Kroatië was toen nog een van de deelstaten van de federale republiek Joegoslavië. Op 25 juni 1991 verklaarden de Kroaten zich onafhankelijk, waarna een bloedige afscheidingsoorlog volgde. Pas eind 1995 werd de strijd beëindigd en werden de grenzen van Kroatië getrokken zoals ze vandaag de dag nog zijn.

Het uiteenvallen van Joegoslavië betekende ook het verdwijnen van de federale spoorwegmaatschappij. In Kroatië opereert sindsdien de Hrvatske željeznice (HŽ). Het land is in 2013 toegetreden tot de Europese Unie, waarna het spoorwegnet conform Europese richtlijnen is opgeknipt in verschillende bedrijfs­onderdelen en ook opengesteld is voor andere (goederen)vervoerders. De oorlogsschade is inmiddels grotendeels hersteld, maar het land en de spoorwegen zijn nog altijd arm.

Trams rijden nog in twee Kroatische steden: in de hoofdstad Zagreb en in de provincieplaats Osijek. Dankzij de nalatenschap van ons Rotterdamse NVBS-lid Hans Oerlemans kunnen we ook nog iets zien van het in 1970 opgeheven trambedrijfje van Dubrovnik.