Tour de France

Sjoerd Bekhof

Voor de een ligt Frankrijk ver weg, een ander heeft moeite met de taal en sommigen vinden het spoor met de TGV zo langzamerhand eentonig. Maar diezelfde TGV hebben hun nut om snel naar de uithoeken van het grote land te kunnen reizen. Vergeet niet dat alles draait om Parijs met z’n naar de diverse richtingen gesitueerde stations.
Vergeet ook niet dat Frankrijk de geboortegrond is van de NS 1100, 1300 en 2400 locomotieven.
Onmiskenbaar is dat buiten de grotere bevolkingscentra de trein een geringe rol speelt. Men hecht aan de eigen woonomgeving en vooral aan de eigen voiture. Niet voor niets was de deux chevaux een succes. Wij vonden het maar een lelijke eend.
Maar dankzij de verre nazaat van de 2CV in de vorm van een C4 heb ik een aantal reizen door ‘la douce France’ kunnen maken.
Veel spoorlijnen liggen er in de dunbevolkte gebieden verlaten bij. Veelal rijden per dag enkele treinen, vooral dieseltreinstellen, zelfs op lijnen waar nog bovenleiding hangt. De lignes de grande vitesse zijn het domein van de TGV’s die intussen in verschillende kleuren rondrijden.
De Corail-nachttreinen hebben veel terrein verloren. Het betekent ook het einde van de al jaren oude Corail-rijtuigen en bijbehorende locomotieven. De Sybic loopt aan het einde, getuige het gesloopte aantal. De diesellocomotieven verdwijnen in rap tempo. Ook de grote dieselloc CC72000 die nog tussen Paris Est en Troyes rijdt, gaat binnenkort aan de kant. Opvolgers, zijn de Bombardier treinstellen. Diesel en hybride, die herkenbaar zijn door de aanwezigheid van een stroomafnemer en diverse extra kabels.
Frankrijk kent grote verscheidenheid van het landschap. Kustgebied op zeeniveau en bergtoppen met eeuwige sneeuw en daartussen laag en hoog vlak land. Vooral de grote en hoge viaducten in de hogere gebieden zijn bijzonder.
Kortom, voldoende aanleiding voor een Tour de France.

Frankrijk is rijk aan indrukwekkende viaducten. Een TGV Lyria rijdt in Cize Boloron richting Genève. 27 juli 2014.

De dagelijkse sneltrein van Beziers naar Neussargues onder het hoge viaduct van de péage bij Millau. 29 mei 2014.

Begin van de terugreis: 6418 haalt een lege trein uit een van de gebouwen van Pon in Leusden. In de gesloten wagens zijn onderdelen en soms dure auto’s gebracht.

De tijdelijk met een bloemenmotief versierde Railion 189 065 met een lege PON-trein bij Voorthuizen onderweg naar Wolfsburg.