Toen en thans

Beamer en dia presentatie: Marco Moerland

Het jaar 2012 is bijna ten einde. Dit is een geschikt moment voor een terugblik en voor een stap terug in de tijd waarbij we een impressie krijgen hoe het vijfentwintig jaar geleden met het stedelijke en interlokale railvoer gesteld was.
De avond begint met digitale foto’s uit 2012 over trambedrijven aan de oostkust van de Verenigde Staten. Naast klassieke trambedrijven als Philadelphia en Pittsburg worden ook nieuw aangelegde trambedrijven bezocht als Baltimore en Buffalo. Klassieke Amerikaanse trams en interurbans zijn te zien op de diverse interessante museumlijnen, die het land rijk is.
In Frankrijk brengen we een bezoek aan nieuw geopende trambedrijven. Zo zien we fraai vormgegeven trams in Reims, Angers en Brest.
In Spanje is als gevolg van de huidige economische crisis het eerste trambedrijf opgeheven. We zien enige opnamen, die kort voor het staken van de dienst op de tramlijn Velez-Malaga -Torre del Mar gemaakt zijn. In Charleroi zien we hoe de tramlus door het centrum na vele jaren gesloten is. Ook smal- en lokaalspoor onderwerpen komen aan bod met een rit van Beille naar Prévelles met een Billard-motorwagen. Net over de grens zien we op de Selfkantbahn stoomtreinen en dieselmotorwagens aan ons voorbijtrekken.

Na de pauze zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden uit 1987, waar we in mei afscheid namen van de stadstram van Wuppertal. In Karl Marx-Stadt (nu Chemnitz) reden toen nog vooroorlogse tweeassige trams, terwijl op de smalspoorlijn Oschatz-Mügeln nog regulier goederenvervoer met stoomtractie afgewikkeld werd. We maken een grote tocht door Oost-Europa waarbij we via Polen en Tsjechië tot diep in de toenmalige Sovjet Unie doordringen. In Portugal bromden in 1987 de Allan-smalspoor motorwagens nog luidruchtig door het heuvellandschap, het grote trambedrijf van Lissabon was nog bijna geheel intact. Ook Nederlandse onderwerpen komen aan bod.