Toen en thans

Beamer- en diaprogramma gepresenteerd door Marco Moerland.

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2013. We bezoeken de nieuwe trambedrijven in Marokko. Ook kijken we naar recente tramontwikkelingen in Frankrijk zoals de luchthaventramlijn in Lijon en de herboren tram in Dijon. Op het Spaanse eiland Tenerife zien we trams onder de palmbomen. Tijdens een digitale reis door Rusland reizen we langs bekende en minder bekende tramsteden. Dichter bij huis stellen we vast dat in Gent de fraaie ongemoderniseerde PCC-trams op werkdagen nog steeds in dienst zijn.
Ook smal- en lokaalspooronderwerpen komen aan bod, zo kijken we bij de nieuwe smalspoorlijn naar de top van de Puy de Dôme in Frankrijk. In de Achterhoek wandelen we langs spoorlijnen waar private vervoerders het reizigersverkeer van NS overgenomen hebben.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.
We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1988 waren de Egyptische trambedrijven van Caïro en Helwan nog in bedrijf. Inmiddels is de tram daar vrijwel geheel verdwenen. In Frankrijk werd op het nieuwe tramnet in Grenoble de lagevloertram geïntroduceerd. Één van die wagens reed in 1988 op proef in Rotterdam. De stoomtram met vierkante Backer & Rueb locomotief "Ooievaar" verduisterde de straten van het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. In Polen waren nog volop tweeassige trams in dienst. Om de winterse koude te verdrijven genieten we tot slot van zonnige smalspoorbeelden gemaakt op het eiland Corsica. Daar reden in 1988 de klassieke Renault-motorwagens langs het strand en door de bergen.

Santa Cruz de Tenerife nr.6 lijn 1, 13-5-2013(Foto Marco Moerland)