Toen en thans

Beamer- en diaprogramma gepresenteerd door
Marco Moerland.

Dit is de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst met tijdens de pauze een hapje en een drankje aangeboden door het bestuur van de afdeling.

Voor de pauze bekijken we digitale foto′s uit 2012. We bezoeken de trambedrijven aan de oostkust van de Verenigde Staten. Naast de klassieke trambedrijven zoals Philadelpia en Pittsburg bezoeken we trambedrijven die in de afgelopen decennia nieuw aangelegd zijn zoals Baltimore en Buffalo. Klassieke Amerikaanse trams en Interurbans zijn te zien op de diverse interessante museumlijnen die het land rijk is.
In Frankrijk brengen we een bezoek aan de trambedrijven die in de afgelopen periode geopend zijn, zo zien we fraai vormgegeven trams in Reims, Angers en Brest. In Spanje is als gevolg van de economische crisis het eerste trambedrijf opgeheven, we zien vanavond enige opnames die kort voor het staken van de dienst op de tramlijn van Velez-Malaga naar Torre del Mar gemaakt zijn. In Charleroi zien we hoe de tramlus door het centrum na vele jaren gesloten is. Ook smal- en lokaalspoor onderwerpen komen aan bod, zo maken we een rit met een Billard-motorwagen van Beille naar Prévelles. Net over de grens bezoeken we de Selfkantbahn waar stoomtreinen en dieselmotorwagen aan ons voorbijtrekken.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.

We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In mei 1987 namen we afscheid van de stadstram van Wuppertal. In Karl Marx-Stadt (nu Chemnitz) reden in 1987 nog vooroorlogse tweeassige trams terwijl op de smalspoorlijn Oschatz-Mügeln nog regulier goederenvervoer met stoomtractie afgewikkeld werd. We maken een grote tocht door Oost-Europa waarbij we via Polen en Tsjechië tot diep in de toenmalige Sovjet Unie doordringen. In Portugal bromden in 1987 de Allan-smalspoormotorwagens nog luidruchtig door het heuvellandschap, het grote trambedrijf van Lissabon was nog bijna geheel intact. Ook Nederlandse onderwerpen komen aan bod.

TEC 7401 lijn M2 en 7421 lijn M4 Charleroi Tiron 5-6-2012Foto Marco Moerland