Toen en thans

Presentatie door Marco Moerland

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2022. We zien de twee nieuwste Franse trambedrijven van Avignon en Caen en de recente tramuitbreidingen in Parijs. Ook brengen we een bezoek aan de smalsporige museumlijn bij Crèvecoeur-le-Grand waar een fraaie vierkante stoomtramlocomotief rijdt. In het Duitse Ruhrgebiet waren ooit de Stadtbahn M-wagens van Duewag alomtegenwoordig, nu rijden zij op hun laatste wielen. Dat geldt ook voor de fraaie GT8S-trams in Düsseldorf waar opvolging voor in aflevering is. Op de smalsporige Steyrtalbahn in Oostenrijk maken we een reis met museumtreinen waarbij het lijkt of de tijd stilgestaan heeft. In Nederland besteden we aandacht aan de museumtrams van RoMeO, die na corona-beperkingen in 2022 gelukkig weer volop in het straatbeeld aanwezig waren.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd en zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1997 was het trambedrijf van Sheffield net geopend. Inmiddels zijn de trams er meerdere keren van exploitant en kleur gewisseld. We zien de nieuwe trams in het ingetogen grijs waarmee ze afgeleverd werden. Bij de RET in Rotterdam domineerden de ZGT-trams die we in diverse hoeken van de stad zien. Op de Noordelijke Nevenlijn zien we het Talent-proefstel van Talbot op proef in de reizigersdienst. De regionalisering van het reizigersvervoer op het Nederlandse spoornet moest nog op gang komen en de normale dienst werd er uitgevoerd met Wadlopers van NS.

In Duitsland was de privatisering van het spoornet een stuk verder zodat we railbussen bij de Prignitzer Eisenbahn en Regioshuttles in het Regental kunnen bekijken. De stroom met tweedehands trams uit Duitsland naar Roemenië en Bulgarije was volop actief geworden. In de Roemeense hoofdstad Boekarest werden drieassers uit München zelfs omgebouwd tot hoogbenige vierassers op draaistellen. Die buiten­landse trams zorgen voor een bont beeld in een toch al bijzonder kleurrijk land!