Toen en thans

Beamer- en diaprogramma gepresenteerd door Marco Moerland

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2014. We starten in winterse sferen en bekijken hoe trams in de Oeral en Siberië functioneren bij sneeuw, ijs en temperaturen tot vijftig graden onder nul. Om weer op temperatuur te komen bezoeken we de drie nieuwe trambedrijven in Algerije.
In de voormalige DDR bekijken we 25 jaar na de Wende nieuwe tramontwikkelingen en als tegenstelling nostalgische beelden van gerestaureerde museumtrams en smalspoortreinen.
In Nederland besteden we aandacht aan de inzet van het Allan-tramstel in Rotterdam en uiteraard aan het uitgebreid gevierde tramjubileum in Den Haag.
Ook kijken we naar recente tramontwikkelingen in Frankrijk zoals de nieuwe trambedrijven van Tours, Le Havre en Besançon.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.
We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1989 waren de PCC-trams in Den Haag nog in de normale dienst te zien. PCC’s zien we in dat jaar ook nog op veel plaatsen in de Verenigde Staten en bij het enige klassieke stadstrambedrijf van Canada; Toronto. Zelfs in Rotterdam reed er een PCC rond in de vorm van slijpwagen 2303. In Italië hing er vijfentwintig jaar geleden bij veel particuliere spoorlijnen nog een ouderwetse sfeer. We zien onder andere avontuurlijk vormgegeven Italiaanse dieselmotorwagens en uit Duitsland overgenomen tweedehands exemplaren met een iets zakelijker uiterlijk. Als tegenhanger van de grote trambedrijven wordt het mini-trambedrijf van Gmunden in Oostenrijk met enige plaatjes geëerd.

Tram in Constantine, Algerije 18-3-2014 Foto Marco Moerland