Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen

Presentatie door Geert de Weger

Deze presentatie is op 12 mei. In de agenda in Op de Rails 2022-04 staat een verkeerde datum.

Vanavond toont Geert de Weger ons beelden van de “Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen”. Een trambedrijf dat tussen 1915 en 1948 verbindingen onderhield in de streek tussen Ter Apel, Winschoten en Delfzijl in het oosten van de provincie Groningen.

Het bedrijf had slechts drie lijnen. De gebruikte spoorwijdte was 1067 mm, dezelfde als bij OP, DSM en EDS gebruikt. Daardoor was er een zo’ n 300 km aaneengesloten tramnet in Noord-Oost Nederland, dat met name voor het goederenvervoer van de maatschappijen van belang was. Maar ook voor bijvoorbeeld de dierentuin- en kampeertrams.

De geschiedenis van dit kleine trambedrijf wordt aan de hand van zwart-wit dia’s getoond, waarbij zowel aanleg als afbraak van de lijn aan bod komt. Aangezien OG niet het eerste trambedrijf in Oostelijk Groningen was, wordt ook aandacht geschonken aan o.a. OP, WB en EGTM.

In de loop van de avond zullen we een indruk krijgen wat er zoal nodig is voordat je van een trambedrijf kunt spreken. Natuurlijk maken we ook een ritje langs de lijnen. Daardoor krijgen we ook een beeld van het Groninger landschap in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Op de website topotijdreis.nl kun je de spoorlijn in de loop van de jaren bekijken.

Een tram van de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen (OG) naar Ter Apel, bij het tramstation in Winschoten op 5 augustus 1940. Foto: J. Voerman, collectie SNR.