Stoomlocomotieven in Zuid-Afrika, in de DDR en op de Erzbergbahn

Filmprogramma door de familie Dijkman.

Stoomgiganten
Met deze film maken we een rondreis langs de lijnen van de South African Railways en bezoeken diverse plaatsen waar in 1982 nog vele stoomlocomotieven actief waren. In het grote depot van Beaconsfield zien we naast de class 25NC ook de experimentele Red-Engine. Deze bijzondere stoomloc volgen we tijdens een rit tussen Bloemfontein en Kimberley. Voorts bezoeken we de lijn van Bloemfontein naar Bethlehem waar de class 25NC actief was in de zware goederen- en reizigersdienst op dit fraaie en bergachtige traject. In Bethlehem was de serie 15F nog te zien in de zware rangeerdienst.

In Zuid-Afrika bezoeken we één van de mooiste spoorlijnen van de South African Railways.
Op de lijn van George naar Knysna reden in 1980 nog de fraaie stoomlocs van de class 24. Vanaf George slingert de lijn zich door het weelderige subtropische heuvelland naar de plaats Wilderness. Hierna gaat de lijn het kustgebergte in, waar de trein haar weg vervolgt door de dichte bebossing en over bruggen op de flanken van de Indische Oceaan.

Stoommagazine
In de eerste helft van de jaren ´80 waren in de toenmalige D.D.R. nog diverse stoomlocomotieven in dienst. We gaan terug naar 1981 en zien de laatste stoomlocs van de serie 58 in de omgeving van Glauchau. Deze fraaie loks waren daar te zien in de goederendienst naar o.a. Gera. De krachtpatsers van de serie 44 treffen we op de lijnen rond Saalfeld waar zij hun laatste dagen sleten in de zware goederendienst. Er verschijnen beelden op het doek van deze reuzen van de Duitse rails, toen zij nog dagelijks een onvergetelijk schouwspel opvoerden als zij met zware goederentreinen de stijging naar Unterwellenborn beklommen. Verder zien we één van de laatste Pruisische Beren van de serie 95 voor een excursierit vanaf Saalfeld door het mooie Thuringen.

Rook en stoom tussen Vordernberg en EisenerzIn
1977 was in Oostenrijk nog normaalspoorstoom te vinden op de tandradspoorlijn tussen Vordernberg en Eisenerz. Deze spoorlijn die wereldfaam verwierf stond bekend als de legendarische Erzbergbahn. In oktober 1977 was de spoorlijn nog in vol bedrijf terwijl de bossen zich tooiden met felle herfstkleuren. We zien diverse opnamen in het depot en van treinen onderweg. Ook rijden we mee op een stoomloc en zien we opnamen van treinen in de ertsgroeve.