Stoom in 3D & spoorse stereodia′s

3D stereodia-presentatie door Gerard de Graaf (Amersfoort)

Ter afsluiting van het 60-jarig jubileum van de in 1958 opgerichte NVBS Afdeling Twente houden we een speciale 3D stereo-diapresentatie, verzorgd door onze voormalig sectieleider Gerard de Graaf.
Dit programma zal uitsluitend in Twente vertoond worden. Om zoveel mogelijk belangstellenden de gelegenheid te geven het bij te wonen wordt deze bijeenkomst op zaterdagmiddag 15 december van 13.30 tot 17.00 uur gehouden in onze zaal ′t Schöpke in Hengelo.

Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren ’30 en later stereo glasdia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard de Graaf ze projecteren. Aansluitend zullen eigen stereodia-opnamen van Gerard vertoond worden, waarbij NS in de jaren ?90 (o.a de bouw van DM′90), trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. Gevarieerde 3D stereobeelden van koperhoogovens, smalspoortjes bij steenfabrieken, Oekraïense en Roemeense bosspoorlijnen, en de oerwoudtram van Napal Putih in Indonesië (zie Op de Rails februari 2011).

Amsterdam 1934, locs 1021, 3737 (foto W.A. Koch)

Een Schöma-loc voor een met afgegraven veen beladen trein. (foto: Gerard de Graaf)

Oerwoudtram van Napal Putih. (foto: Gerard de Graaf)