Stedentrips (bijeenkomst in NVBS Centraal)

Presentatie door Rob de Haan

Wij maken een reis langs diverse steden in Europa met trambedrijven en starten in de Poolse hoofdstad Warschau. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel verwoest en vanaf 1945 weer opgebouwd. De tram kreeg hierbij vaak een vrije baan in ruim opgezette nieuwbouwwijken. Vertoond worden foto’s van het materieel dat na de bevrijding op de rails kwam tot de nieuwste lagevloertrams van de PESA-wagonfabriek.

Daarna gaan we naar Krakau, tot 1918 een Oostenrijkse stad, wat nog herkenbaar is aan enkele gebouwen. Het tramnet is vooral na 1945 aanzienlijk uitgebreid. Vanaf 1989 verschenen er veel tweedehands trams uit Wenen, Neurenberg en Düsseldorf in de straten van deze stad. Deze worden echter steeds meer vervangen door nieuwe lagevloertrams.

Dan is het de beurt aan de grote trambedrijven in Boedapest, Wenen en Praag, eveneens tot 1918 behorend tot het grote Habsburgse Rijk. Vertoond worden foto’s van het meeste materieel dat tot voor kort op de rails te zien was in deze fraaie steden, waarbij ook opnamen zijn van historische gebouwen. Ook komen beelden van museumtrams op het scherm die meereden met optochten tijdens jubilea of bij excursies met hobbyisten.


Aanmelden

Deze bijeenkomst vindt plaats in NVBS Centraal, dus niet in onze gebruikelijke locatie “Railzicht”.  Voorafgaand zijn de winkel en de bibliotheek tot 18.30 uur open. Een mooie gelegenheid om daar een bezoekje af te steken. Daar de capaciteit van NVBS Centraal beperkt is graag een e-mail naar eemland@nvbs.com waarin je je aanmeldt voor de bijeenkomst.