Station Driebergen-Zeist in transitie

Videopresentatie door Pieter Borst

Als jonge inwoner van Driebergen-Rijsenburg had ik al veel belangstelling voor de Nederlandse Spoorwegen. Ik kwam regelmatig op het station, vooral in Post T bij de overweg in de Hoofdstraat. Daar leerde ik het seinreglement en zag ik de communicatie via de telefooncentrale met banaanstekkers. Ook hoorde ik allerlei boeiende gesprekken in de eigen spoorwegtaal. Omdat ik brildragend ben kon ik helaas niet solliciteren op een baan bij het Seinwezen.

Als technisch ontwerper bij GTI kreeg ik weer met het spoor te maken. In 2009 schreef ik een rapport over de technische installaties van NS op station Utrecht Centraal. Toen het besluit over de verbouwing van station Driebergen-Zeist was genomen, mocht ik in overleg met ProRail BAM Arcadis dit project filmen onder strenge voorwaarden. De film laat zien hoe er onder alle weersomstandigheden dag en nacht werd gewerkt volgens een zeer strakke planning en logistiek.

We zien beelden van de oude situatie rondom het station en de sloop van het oude gebouw in 2017. Vervolgens begonnen de werkzaamheden aan het nieuwe station, dat in maart 2020 officieel werd geopend.

De eerste fase van de transitie van station Driebergen-Zeist. Foto: Pieter Borst.