Sporen uit het Verleden 18: de Haarlemmermeer

De halte Rijksstraatweg in Haarlem vlak bij de kruising van de spoorlijn met de Blauwe Tram tussen Amsterdam en Zandvoort, 23 december 2017. Foto: Ronald Bokhove.

Gat in de Geniedijk en brugrestanten voor de spoorlijn Hoofddorp – Leiden, 23 december 2017. Foto: Ronald Bokhove.

Het hooggelegen station Hoofddorp waaruit zowel Haarlem als Leiden konden worden bereikt worden, 23 december 2017. Foto: Ronald Bokhove.

Een buitenbeentje onder de rook van Schiphol: het verwaarloosde haltegebouw van Aalsmeerderweg op 23 december 2017. Foto: Ronald Bokhove.

Het belang van de bloemenveiling voor Aalsmeer is terug te zien in het tegelplateau van het stationsgebouw. Foto: Ronald Bokhove.

Het stationsgebouw Nieuwveen staat vrij van andere bebouwing en is vanaf de provinciale weg van grote afstand al te zien. Foto: Ronald Bokhove.

Sporen uit het Verleden 18: de Haarlemmermeer

Op zaterdag 7 april 2018 organiseert de SNE voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van de NVBS een korte spoorzoekersexcursie van Haarlem via Hoofddorp en Uithoorn naar Boskoop langs de restanten van de zogeheten Haarlemmermeerlijnen. De opening van het spoornet vond plaats tussen 1912 en 1918, de sluiting tussen 1936 en 1986. Er zijn veel tastbare herinneringen bewaard en het zal met alle overgebleven stationsgebouwen, wachterswoningen en kunstwerken dan ook niet moeilijk vallen om de tracés te herkennen. Wim Wegman heeft diverse publicaties over de Haarlemmermeerlijnen op zijn naam staan en hij geeft in en rond de bus toelichting.

De excursie start om 9.30 uur bij NS-station Haarlem Spaarnwoude. Vandaar wordt via Hoofddorp en Aalsmeer naar Uithoorn gereden voor een koffiepauze. De speurtocht gaat vervolgens verder naar Nieuwveen en Aarlanderveen om rond 13.40 uur bij het NS-station in Boskoop te eindigen, waartegenover de ALV wordt gehouden. Het excursietarief bedraagt € 28 voor leden en € 33 voor niet-leden, koffie/thee en een plak Ganache-cake, alsmede een programmaboekje inbegrepen. Contactpersoon is Ronald Bokhove.

Aanmelding
Aanmelding en betaling is mogelijk via de SNE-Reiswinkel.

Organisatie

Reisdatum

7 april 2018

Prijzen

Leden: € 28 Niet-leden: € 33

Aanmelding

tot 10 maart 2018

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

maximaal 60

Contactpersoon