Sporen uit het verleden 12: Groningen

Verheffing in het vlakke Groningse land: brugrestanten tussen Eenrum en Wehe-Den Hoorn op 12 september 2012. Foto: Wikipedia.

In het oude stationsgebouw van Leens is tegenwoordig een politiebureau gevestigd, 2 juni 2013. Foto: Ronald Bokhove.

Tuinzijde van station Engelbert, 2 juni 2013. Foto: Ronald Bokhove.

Herlegde rails aan het Woldjerspoor bij Harkstede, 2 juni 2013. Foto: Ronald Bokhove.

Restanten van de brug over het Eemskanaal in Delfzijl, 2 juni 2013. Foto: Ronald Bokhove.

De Marnelijn volgens Wim Mensinga
De Marnelijn volgens Wikipedia
Het Woldjerspoor volgens Wim Mensinga
Het Woldjerspoor volgens Wikipedia
Dé NOLS-website van Robert van Wissen
De NOLS-lijn Zuidbroek-Delfzijl volgens Wikipedia
Het Noord-Nederlands Trein- en Trammuseum (in oprichting)

Sporen uit het verleden 12: Groningen

We naderen het einde van de reeks spoorzoekersexcursies, maar natuurlijk niet nadat we ook in Groningen gaan speuren. Dat gebeurt op de zaterdagen 17 augustus en 7 september als in de ochtenduren de Marnelijn Winsum – Zoutkamp op het programma staat en we ’s middags via het Woldjerspoor naar Delfzijl afreizen om de excursie via de voormalige NOLS-lijn in Zuidbroek te beëindigen. De Marnelijn heeft slechts treinverkeer gekend tussen 1922 en 1942, maar enkele markante brugrestanten en fraaie stationsgebouwen houden de herinnering levend. Dat laatste geldt eveneens voor het Woldjerspoor, dat alleen van 1929 tot 1941 in bedrijf was en daarmee een van de kortst geëxploiteerde spoorlijnen van Nederland was. Voor de NOLS-lijn tussen Delfzijl en Zuidbroek viel het doek na 24 jaar in 1934, van deze lijn is als enige van het drietal weinig meer terug te vinden.

De dagtocht start om 10.40 uur bij station Winsum (dus niet Groningen, zoals in Op de Rails staat vermeld), waarna de bus zoveel mogelijk langs de voormalige baanvakken zal rijden. Er worden enkele korte wandelingen georganiseerd en hier en daar zal gestopt worden om een stationsgebouw of kunstwerk te bekijken. Het einde van de excursie is voorzien in Zuidbroek om 18.50 uur, nadat we hier in het stationsgebouw het Noord-Nederlands Trein- en Trammuseum in oprichting hebben bezocht. Herman Frankot en Wim Mensinga zorgen onderweg voor de deskundige begeleiding. De rit wordt twee keer onderbroken voor koffie met gebak en enkele versnaperingen. Voor de lunch dient zelf te worden gezorgd. Na afloop bestaat de mogelijkheid om voor eigen rekening deel te nemen aan een gezamenlijk diner; meer informatie hierover volgt na inschrijving.

Aanmelding is mogelijk door vóór 6 juli 2013 het excursiebedrag van € 42,50 (niet-leden € 47,50) over te maken op betaalrekening 636691 van de Stichting NVBS-Excursies in Hoofddorp onder vermel¬ding van lidmaatschapsnummer en de code ’Gron’, voor niet-leden aangevuld met de aanduiding ‘-NL’; graag naam en adres van de deelnemer vermelden. Kunt u alleen deelnemen op 17 augustus, vult u dan tevens de letter A in, voor 7 september de letter B. Bent u op beide dagen beschikbaar, vul dan AB of BA (de eerste letter interpreteren we dan als uw voorkeursdatum) in en houd voorlopig beide dagen vrij. Belangstellenden ontvangen eind juli nader bericht. Voor deze excursie zijn in totaal 94 plaatsen beschikbaar, inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding. Contactpersoon is Ronald Bokhove.

Organisatie

Reisdatum

17 augustus 2013 en 7 september 2013

Startpunt

Winsum

Eindpunt

Zuidbroek

Prijzen

€ 42,50 voor leden
€ 47,50 voor niet-leden

Aanmelding

tot 6 juli 2013

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

maximaal 47 per excursie

Contactpersoon