Sporen in Sachsen, deel 2

Presentatie door Peter Doove

Voor de tweede keer gaan we naar de Duitse deelstaat Saksen. We hebben al heel wat gezien op het gebied van railvervoer. Spoorwegmaatschappijen, grote en kleine trambedrijven en natuurlijk de smalspoorlijnen met stoomtractie. En daaromheen is voor de bezoekers nog genoeg te zien.

De opzet van dit tweede programma is gelijk aan deel 1. We beginnen met een PowerPoint-presentatie. Hierin een overzicht van tram en trein uit de tijd dat de presentator alleen dia’s maakte. Onder andere van de Markus Röhling Stolln met industrieel smalspoor en het Sächsische Schmalspurbahn-Museum te Rittersgrün.

Het tweede deel bestaat uit een aantal films:

Na het vorige bezoek aan Görlitz werd lijn 1 opgeheven. Nu maken we een retourrit met tramlijn 2 van Königshufen am Wiesengrund naar Biesnitz/Landeskrone.

In deel 1 zagen we het Techniekmuseum in Chemnitz. Ook in Knappenrode vind je het Sächsische Industriemuseum. Het is gevestigd op een groot terrein rond een voormalige brikettenfabriek.

In Dresden zijn twee Bergbahnen. Ze liggen vlak bij elkaar in de wijk Loschwitz, net over beroemde brug “Das Blaue Wunder”. De eerste is een “Standseilbahn” die de Körnerplatz verbindt met Weißer Hirsch. Ze overbrugt 95 meter met een lengte van 547 meter. De andere is een “Schwebebahn”, die de Körnerplatz verbindt met Oberloschwitz.  Met een lengte van 274 meter bereikt ze een hoogte van 85 meter.

In de buurt van Dresden vinden we de Lößnitzgrundbahn van Radebuel naar Radeburg. Enkele treinen rijden het hele traject, sommigen keren halverwege in Moritzburg, een plaats bekend van barokkasteel Moritzburg.

Terug in Dresden is er een filmimpressie van de drukte in en om het Hauptbahnhof.