Sporen door Sachsen

Presentatie door Peter Doove

De Duitse deelstaat Sachsen heeft op het gebied van railvervoer heel wat te bieden. Naast de treindiensten van de vele spoorwegmaatschappijen zijn er grote en kleine trambedrijven en natuurlijk de smalspoorlijnen met stoomtractie. Bovendien is er genoeg te zien voor de bezoekers. In het eerste deel van mijn programma over Sachsen gaan we met deze drie facetten kennismaken. We beginnen met een PowerPoint-presentatie. Hierin een overzicht van rail- en museumbedrijven die een bezoek meer dan waard zijn.

Het tweede deel bestaat uit een aantal films. De Weißeritztalbahn is sinds 2017 weer geheel te berijden. We nemen een retour Freital-Hainsberg naar Kurort Kipsdorf. We nemen een kijkje in Chemnitz met tram, trammuseum en het spoorwegmuseum in Hilbersdorf. In de buurt van Chemnitz is de Drahtseilbahn Augustusburg. De lijn verbindt het station met het indrukwekkende slot Augustusburg boven op de berg. Van Leipzig zien we een korte impressie. De gemoderniseerde Tatra’s blijven hier nog steeds (beperkt) rijden. Eén weekend per maand stoomt het op de Döllnitzbahn. We reizen achter de karakteristieke IV K-locomotieven van Oschatz naar Mügeln en Glossen.

En ten slotte gaan we op 60 cm-spoor met de Waldeisenbahn Muskau van Weißwasser Teichstraße naar Bad Muskau en Kromlau. Het eerste weekend van de maand rijden er stoomlocomotieven. En dan hebben we al heel wat van Sachsen gezien.

Sachsische IV K Hartmann 3346/192 DR 99 1734 pauzeert te Mügeln. Foto: Peter Doove, 9 augustus 2009.