Spoorzoeken in Zuid-Europa

Presentatie door Aad de Meij

In dit programma nemen we tram- en spoorwegbedrijven onder de loep die in de buurt- óf ten zuiden van de noordelijke 45e breedtegraad liggen. Veruit de meeste opnamen zijn tussen de twintig en vijftig jaar geleden gemaakt, maar ook recente opnamen passeren de revue.

We beginnen in Villach en Graz in Oostenrijk. Na een merkwaardige ontmoeting met een stoomlocomotief in voormalig Joegoslavië brengen we een bezoek aan de tram van Zagreb. Vervolgens reizen we naar Italië waar we niet alleen stoomtractie aantreffen, maar ook de minstens zo interessante draaistroom­locomotieven met hun dubbele pantografen. Via San Remo, de robuuste vierassige ‘Peter Witt’-motorwagens van Milaan en de Côte d’Azur belanden we op het Stazione Centrale van Palermo op Sicilië, waar we onder meer een bijzondere locomotief zien.

In Frankrijk komen de familieleden van onze NS-locomotieven serie 1100, 1300 en 1600 in actie in het Rhônedal. De bejaarde ‘Nez Cassés’ halen nog altijd met gemak 160 km/h tussen Marseille en Lyon. Via de idyllische museumlijn Tournon – La Mastre belanden we in Noord-Spanje, met onder meer de met veel koperwerk getooide breedspoor-stoomlocomotieven nog volop in bedrijf in Alsasua, Miranda de Ebro en Salamanca. In het Zuid-Spaanse Huelva duwen stoomlocomotieven ertstreinen de metershoge pier op, waarna ze worden geleegd in zeeschepen.

We sluiten de avond af met een railimpressie uit Portugal (1970), met onder andere de tram van Coïmbra, breedspoorstoom in Contumil, Barreiro en en smalspoorstoom rond Porto. Hier duikt ook nog even een door Allan in Rotterdam gebouwde diesel-motorwagen op. Naast opnamen uit Porto Trindade, Senhora da Hora en Espinho ook beelden van de nog vol in bedrijf zijnde stoomdepots Boa Vista en Sernada do Vouga.