Spoorwegrondreis door Cuba

Presentatie door Bram Stelling

Cuba was lang een eldorado voor de stoomliefhebbers vanwege de unieke en talrijke collectie, vooral van in de Verenigde Staten gebouwde stoomlocomotieven. Deze waren vooral werkzaam bij de suikerindustrie. Doordat de Soviet-Unie de suikeroogst afnam was het voortbestaan van deze industrie verzekerd. In 1989 kwam daaraan een einde toen het communisme in de Sovjet-Unie ten einde kwam.

Het stoomtijdperk kwam toen plotseling ten einde. Het einde voor de stoomlocomotieven kwam gelukkig niet. Vele fabrieken behielden de locomotieven, er kwam een spoorwegmuseum en veel locomotieven kwamen als monument op diverse plaatsen terecht. Verder was er nog plaats voor excursietreinen met bijbehorende stoomlocomotieven Verder aandacht voor suikerfabrieken die diesellocomotieven gebruiken.

Ook de nationale spoorwegen krijgen aandacht. Veel oudere typen waar Cuba bekend door was verdwenen toen China van 2005 tot 2010 160 nieuwe diesellocomotieven leverde. Verder nog zaken die de moeite waard zijn zoals historische steden en auto’s, vooral gebouwd in de USA in de jaren 50.

Twee locomotieven van de suikerfabriek Rafael Freyre, waarvan de nr.1, onder stoom.

De suikerfabriek Australia heeft een excursielocomotief die hier, op 21 februari 2018, in actie is gekomen.

De excursielocomotief van het museum Marcelo Selado, hier in actie op 24 februari 2018.

Door China geleverde DF7G, die hier een trein van Havana naar Santiago trekt, Cienfuegos 23 februari 2018.