Spoorwegen in Denemarken 1990-2015

Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend en geliefd bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel, waaronder de beroemde Lyntog (“flitstrein”) op intercityverbindingen en de Nohabs of “Bolle Neuzen” voor reizigers- en goederentreinen. Door modernisering van het rollend materieel bij de nationale DSB zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen, maar een aantal Nohabs is bij particuliere spoorwegbedrijven een tweede leven begonnen. Ook de spoorveren tussen de verschillende eilanden en naar de buurlanden waren karakteristiek voor Denemarken. Door de komst van bruggen en tunnels is momenteel alleen de internationale verbinding Puttgarden (D) – Roedbyhavn nog het enige klassieke spoorveer van het land.
Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In dit programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven, waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd, maar het is mede daardoor nog steeds een boeiend vakantieland.

‘Bolle Neus’ DSB MY1133 te Lunderskov (foto: Sjoerd Bekhof)