Spoorwandelreis 3: Graubünden en de Gotthard

Glacier Express op het Landwasserviaduct bij Filisur, 26 september 2008. Foto: Champer - Wikipedia.

Keerviadukt van Brusio met trein naar Tirano, 2 november 2012. Foto: David Gubler - Wikipedia.

Wandelen op de noordhelling van de Gotthard met passerende Intercitytrein naar Zürich op 20 mei 2007. Foto: Angel Sanchez via gotthardo-wanderweg.ch.

Ospizio Bernina - startpunt van de eerste wandeltocht - met een Abe 8/12 naar Tirano, 2 augustus 2011. Foto: Hansueli Krapf - Wikipedia.

Uitzicht op de kerk ‘San Michele’ van Giornico op de zuidhelling van de Gotthard, 7 juli 2007. Foto: Angel Sanchez via gotthardo-wanderweg.ch.

Tandradlocomotief 4 van de DFB rijdt tussen Furka en Tiefenbach over het Steinstafelviaduct, 31 juli 2010. Foto: David Gubler - Wikipedia.

Spoorwandelreis 3: Graubünden en de Gotthard

In 2011 en in 2013 zijn door de Stichting NVBS-Excursies spoorwandelreizen georganiseerd waarbij het spoor een aantal dagen vanaf het wandelpad kon worden geobserveerd. Die combinatie van treinen en wandelen sloeg aan en daarom staat aan het begin van de zomer een nieuwe editie op de kalender. We gaan weer naar Zwitserland, maar anders dan in 2011 staat nu het zuidoostelijk deel op het programma. Directe aanleiding is de opening van de Gotthard-basistunnel voor het reguliere verkeer in december 2016. Vanaf dat moment is het gedaan met de Eurocity’s, de Interregio’s en de meeste goederentreinen op het bergtraject. Als u de Gotthardlijn dus nog een keer in de oude glorie wilt meemaken, grijp dan uw kans. De excursie start in Graubünden waar we de spieren opwarmen langs de hooggelegen Berninaspoorlijn.

Op donderdag 23 juni 2016 vertrekken we om 8.05 uur per ICE uit Amsterdam Centraal om met enkele overstappen in Zwitserland Tiefencastel aan de Albulalijn te bereiken. Op vrijdag en zondag heeft u vrije tijd om de Rhätische Bahn te verkennen, de SwissPass geeft u hierbij vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Op zaterdag volgt een wandeling van circa 10 kilometer tussen Ospizia Bernina en Morteratsch. Net als bij de wandelingen langs de Gotthardlijn wordt hierbij gezamenlijk geluncht. Op maandag verruilen we Graubünden voor het kanton Uri als we met de GlacierExpress (lunch inclusief) naar Andermatt rijden. Op dinsdag ‘bedwingen’ we de zuidhelling van de Gotthard met twee wandelingen van in totaal 11 kilometer: tussen Faido en Dazio Grande en rond Giornico. De woensdag is vrijaf. De zwaarste wandeling bewaren we voor het laatst als op donderdag van Amsteg over de noordhelling van de Gotthard naar Göschenen wordt gewandeld: u loopt in bijna 7 uur tijd 600 meter omhoog. Een dag later kunt u uitrusten tijdens een stoomrit van de DFB over de Furka Bergstrecke tussen Oberwald en Realp. De terugreis staat voor zaterdag 2 juli op het programma, aankomst in Amsterdam Centraal per ICE om 20.27 uur. Hoewel voor alle wandelingen geldt dat zij ingekort kunnen worden zijn een goede conditie en wandelschoenen noodzakelijk. De SNE behoudt zich het recht voor om wandeldagen en vrije dagen om te ruilen als de weersverwachting hierom vraagt. Meer informatie over de reis en over de (zwaarte van de) wandelingen vindt u op www.nvbs.com.

In het arrangement is begrepen: alle treinvervoer van en tot Amsterdam Centraal op basis van de tweede klasse, een SwissPass voor gebruik gedurende de gehele reisperiode, logies met ontbijt op basis van een gedeelde tweepersoonskamer, vier diners, vier lunches, deelname aan het SNE-annuleringsfonds en een gezellige reünie. De reissom bedraagt € 1475 (aanbetaling € 295) bij gebruik van een tweepersoonskamer en € 1630 (aanbetaling € 330) voor een eenpersoonskamer. Introducés betalen € 1525 (aanbetaling € 305) voor een gedeelde tweepersoonskamer en € 1680 (aanbetaling € 340) voor een eenpersoonskamer. Uw betaling dient uiterlijk op 1 april 2016 te zijn bijgeschreven. Het minimumaantal deelnemers bedraagt 25, het maximum 45. Aanmelders ontvangen in de tweede helft van april nader bericht van reisleider Ronald Bokhove.

Aanmelding en betaling is mogelijk via de SNE-Reiswinkel. Klik

Organisatie

Reisdata

23 juni 2016 – 2 juli 2016

Prijzen

Leden: € 1475 – € 1630
Niet-leden: € 1525 – € 1680

Aanmelding

tot 1 april 2016

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

25-45

Bijzonderheden

Contactpersoon