Spoor- en tramjubilea

Een filmpresentatie door Raymond Naber

Weet u het nog? Het jubileum van 150 jaar spoorwegen in Nederland in 1989? Nu 25 jaar geleden was Utrecht het centrum van de jubileumactiviteiten in Treinen door de Tijd. De Arend reed op haar rondje over het Jaarbeursterrein, waar veel materieel stond opgesteld. Bij het Postperron waren de stoomlocs te zien die werden voorgereden, vele verschillende samenstellingen in de loop van de zomer. Een zomer met heel mooi en warm weer die allerlei extra materieel op de baan bracht. Onze eigen loc 3737 gaf maar beperkt acte de présence want ze bleek te storingsgevoelig. Daardoor kwam er juist heel veel ander materieel op de baan en werd het een prachtig jubileumfeest. Door de veranderingen in de bedrijfsvoering bij NS iets wat waarschijnlijk in deze vorm niet meer mogelijk zal zijn. Geniet nog een keer van al het moois in deze Super-8 film met geluid, muziek en commentaar.

In 1981 bestond onze vereniging 50 jaar en we keren nog een keer terug naar de lijn Amersfoort – Woudenberg (de Pon-lijn) waar Stoom 81 plaatsvond. Deze Super8-film van Willem van Doorn brengt ons even terug. Als attractie kwam uit Engeland de Rocket naar Woudenberg.

In 2006 bij het 75-jarig jubileum werd door de vereniging aan Peter-Paul van de Houven opdracht gegeven een jubileum DVD uit te brengen met daarop de verschillende activiteiten van dat jaar. U ziet de trams rijden in Amsterdam en het feest rond de driehoek bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Maar natuurlijk ook het treintrekken! U herkent vast uzelf op de prachtige opnamen.

En tenslotte een aparte terugblik op het 150 jarig jubileum van de Haagse tram in 2014, per beamerpresentatie, uw presentator is daar erg actief in geweest vanuit de Tramweg-Stichting zodat we het zien vanuit de blik van een restauratieteam onder tijdsdruk.

NS 3737 te Den Haag HS in 1989, foto Gerard van Vliet