Smalspoor in Polen en Slowakije

Het kultuurpaleis in het centrum van Warschau

Het hart van Krakau is de Rynek GÅ‚ówny

Als de excursie gaat lukken, krijgen we ook een Wadloper in Polen te zien (foto Bob Visser)

Stoomlok U34 901 van de Vychylovka bosspoorlijn

Op de Oravská bosspoorlijn wordt stoomlocomotief

In de lijn van de Bieszczadzka bosspoorlijn bevindt zich ook een brug

De Lyd1 op het smalspoornet van Rogow

In Łódź kan men verschillende tramtypes tegen komen

Smalspoor in Polen en Slowakije

Duizenden Nederlanders zullen dit jaar naar Polen trekken voor het EK Voetbal. Als de finale is gespeeld en de rust is teruggekeerd, is het tijd voor de SNE om weer eens die kant op te gaan. Tijdens de tweeweekse reis ligt de nadruk op smalspoor en maken we een uitstapje naar Slowakije. Door vrije dagen (zonder groepsprogramma) in Görlitz, Krakau, Warschau en Łódź is er echter ook tijd voor toeristische en/of tramverkenningen.

Hierbij het programma:
Dag 1: Zaterdag 15 september
Per dagtrein (vertrek Amsterdam om 09.00 uur) via Berlijn naar Görlitz (aankomst om 18.00 uur).
Dag 2: Zondag 16 september
Vrije dag in tramstad Görlitz.
Dag 3: Maandag 17 september
We rijden door naar Krakau, dat ook wel het Florence van Polen wordt genoemd.
Dag 4: Dinsdag 18 september
Krakauheeft uitgebreid tramnet dat op deze vrije dag kan worden verkend.
Dag 5: Woensdag 19 september
We verlaten Polen en reizen naar Žilina in Slowakije.
Dag 6: Donderdag 20 september
Vanuit Žilina bezoeken per bus de Vychylovka- en Oravská-bosspoorlijn. Bij beide museumlijnen zal een stoomrit worden gemaakt.
Dag 7: Vrijdag 21 september
We begevenons per trein naar Medzilaborce, de meest noordoostelijke plaats in Slowakije die per trein te bereiken is, gelegen in het drielandenpunt van Polen, Slowakije en Oekraïne.
Dag 8: Zaterdag 22 september
We zijn naar het drielandenpunt gegaan voor een uitgebreide excursie met stoom en diesel over de voormalige bosspoorlijn van Bieszczadzka in Polen. Het wordt een dagvullend programma om het gehele overgebleven smalspoornet Majdan – Dolzyca – Przyslup te berijden. Stoomlok LAS (genaamd „Staršia“ – „Oudere“ uit 1956) en diesellok („Rumun“, 1980) zullen hierbij worden ingezet.
Dag 9: Zondag 23 september
Per bus reizen we naar Przemyśl, om vervolgens per trein via StalowaWolaen Lublin naar Warschau (aankomst 20.00 uur) te gaan.
Dag 10: Maandag 24 september
In de Poolse hoofdstad is er weer een dag zonder programma. Het treft dat ons hotel tegenover het spoorwegmuseum gelegen is.
Dag 11: Dinsdag 25 september
Op weg naar de volgende tramstad maken we in stop in Rogów voor een dieselexcursie met een Lyd1 (WLs150) over het smalspoornet. Door diefstal van de rails kunnen we waarschijnlijk maar tot Jeżów rijden. ’s Avonds komen we in Łódź aan.
Dag 12: Woensdag 26 september
Vandaag kunt u op eigen gelegenheid het tramnet van Łódź met zijn buitenlijnen verkennen.
Dag 13: Donderdag 27 september
We gaan op weg naar de volgende tramstad. Rond 13.00 uur zullen we in Bydgoszcz aankomen, waar de rest van de middag ter vrije besteding is.
Dag 14: Vrijdag 28 september
De laatste excursie van deze reis gaat over normaalspoor. Er wordt getracht om vanuit Chojnice een rondrit met een voormalige Nederlandse Wadloper te maken. Op dit moment is het echter nog erg onzeker of deze excursie gaat lukken. Na afloop van de excursie zullen we doorreizen naar Poznan.
Als de Wadloperexcursie niet door kan gaan, dan reizen we op donderdag niet naar Bydgoszcz, maar treinen we vanuit Łódź direct naar Poznan.Op vrijdag bezoeken we dande smalspoorlijn van Gniezno naar Ostrowo en maken hier een excursie per stoomtrein.
Dag 15: Zaterdag 29 september
Er is nog een hele vrije dag in Poznan alvorens we Polen per nachtrein verlaten om op zondag in Nederland aan te komen (Amsterdam, 10.00 uur).

De deelnemersprijzen zijn:
Code PS-2: reissom op basis van tweepersoonskamer € 1550
Code PS-1: reissom op basis van eenpersoonskamer € 1875
Toeslag introducé: € 50 (aan code toevoegen: “intro”)

In de reissom is inbegrepen: alle vervoer van Hengelo/tot Arnhem, de vermelde excursies, logies met ontbijt, 8 gezamenlijke diners, 3 lunches, driepersoonsslaapcoupé in de nachtrein, reisleiding door Geert Gorissen en deelname aan het SNE-annuleringsfonds.

De hotels liggen op loopafstand (max. 1 km) van het station. Bij verplaatsingen per trein is enige malen overstappen per dag soms nodig. We verwachten geen sportieve deelnemers, maar wel mensen die in goede fysieke conditie zijn.
Met 25 deelnemers gaat de reis door. Het maximum aantal deelnemers is 45.

Aanmelding voor deze reis is mogelijk door voor 30 juni 2012 de reissom over te maken op rekening 636691 van de Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp met vermelding van de code en het NVBS-lidmaatschapnummer. Bij introducés en bij gebruik van internetbankieren volledige naam en adres vermelden.De deelnemers ontvangen medio juli een bevestiging van de inschrijving.

Organisatie

Reisdata

15 t/m 29 september 2012

Prijzen

Reissom op basis van tweepersoonskamer € 1550
Reissom op basis van éénpersoonskamer € 1875
Toeslag introducé: € 50

Aanmelding

tot 30 juni 2012

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

25-45

Contactpersoon