Smalspoor en de Harz

Presentatie door Erik de Jongh

De Harz, een spoor van verandering

In deze presentatie veel aandacht voor de smalspoorlijnen in de Harz. Met hier en daar een klein beetje normaalspoor. Sinds 1978 kom ik in de Harz, toen nog gedeeld in het vrije westen en het afgesloten oosten. Tot op de dag van vandaag kom ik hier met enige regelmaat terug.

Na het opengaan van de grens tussen Oost en West in 1989 was het voor mij eindelijk mogelijk om naar de oostelijke Harz te gaan. Vanuit voornamelijk standplaats Wernigerode bekijken we uitgebreid de HSB vanaf 1990 in alle jaargetijden. Rijden we door de prachtige natuur en komen we veelvuldig op de Brocken. Bezoeken we plaatsen als Quedlinburg, Gernrode en Wernigerode.

Verder vertel ik, een beetje een persoonlijk verhaal, over de recente geschiedenis van de Harz met de donkere periode van de tweedeling. We kunnen dan tot de conclusie komen dat er een spoor van verandering door de Harz is getrokken en niet alleen op smalspoorgebied. Daarom de ondertitel “De Harz, een spoor van verandering”.

Een uitgebreid en breed programma dus, met vooral veel smalspoor, geen eindeloze details, niet volledig, maar wel met oog voor natuur, cultuur en geschiedenis.

Harzer Schmalspurbahnen (HSB). Foto: Erik de Jongh.