Schweizer Scenen, Dreizig Jahre zurück

Een diapresentatie door Huib Binkhorst.

Deze avond wordt gehouden op het station van de museum Stoomtram, Transferium Hoorn. De aanvang is 20.00 uur.

Grützi miteinand!
In 1980 getrouwd ging het jonge stel — met z′n twee-en-een-halven! — in 1982 voor het eerst met vacantie naar de bergen. Dat is dus nu bijna dertig jaar geleden, en inderdaad, de oudste dochter is inmiddels 29 .
Een Swiss-Rail-Pass en een mooi hotel in Kandersteg, betrekkelijk centraal dus, deden wonderen en leverden van oost naar west en van noord naar zuid fraaie platen op. Het toenmalige NS-reisbureau had alles geregeld. En dus ging het ook helemaal per trein, ondermeer dinerend benedenlangs de Lorelei — er waren nog helemaal geen hogesnelheidslijnen. Per trein, tram, postbus en sopms zelfs de fiets (het blijven Hollanders nietwaar) werd het schone schone land (bewust tweemaal) bewonderd. We zien in dit programma bergen en dalen, trams en treinen, normaal- en smalspoor in vooral prachtige landschappen. Gewoon te veel om op te noemen. Het ging van Bern tot Buchs, van de Centovalli-lijn tot de tram van Zürich, via Furka-Oberalp en Brig-Visp-Zermatt, waarna per steile tandradlijn tot op de Gornergrat werd geklommen. En dan weer een paar dagen later naar Montreux, vervolgens naar Interlaken en Luzern. De BLS was nog bruin, de Geneefse tram oranje en de SBB en zelfs de RhB nog overwegend groen, maar altijd met bloemen er om heen.
Een veelzijdig en gevarieerd beeld van het uiterst fascinerende Zwitserse raillandschap, maar dan wel dertig jaren geleden .
Opvallend is dat er veel materieel tot op heden gewoon rondrijdt, maar dat er – zelfs in Zwiserland — toch ook heel veel veranderd is. En het loopt nog altijd meestal als dat spreekwoordelijke uurwerk.
Laat u meenemen door Huib, op een ouderwetse diareis van Alpenweiden tot Raclette.