Schönes Wochenende Mecklenburg-Vorpommern

Het imposante station Hamburg Hbf. Foto: Clemens Boomers.

Ook in Stralsund ligt ons hotel naast het station. Foto: Clemens Boomers.

Hundertwasser heeft het station van Uelzen opnieuw vorm gegeven. Foto: Clemens Boomers.

Ons hotel in Schwerin ligt aan het stationsplein. Foto: Clemens Boomers.

Schwerin: Traditionstram type Wismar, 1926. Foto: internet.

Molli perst zich door de nauwe winkelstraat van Bad Doberan. Foto: Clemens Boomers.

Station Kühlungsborn West met o.a. het Mollimuseum. Foto: Clemens Boomers.

Enkele breedspoorlocs in de haven van Sassnitz Mukran. Foto: internet.

De Rasender Roland loopt het station Sellin Ost binnen. Foto: Clemens Boomers.

Bij station Putbus komen normaalspoor en smalspoor samen. Foto: internet.

Schönes Wochenende Mecklenburg-Vorpommern

Het Schönes Wochenende voert ons dit jaar naar Mecklenburg-Vorpommern in het noordoosten van Duitsland. Deze deelstaat behoorde vroeger tot de DDR. Op tram- en treingebied is er een hoop te beleven. De 5- of 6-daagse excursie begint op 11 oktober 2012 in Hengelo vanwaar we om 8.58 uur vertrekken om via Osnabrück en Hamburg naar Schwerin te treinen, hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern. We verkennen er met een 2-tal Traditionswagens het tramnet. Aansluitend gaat het Eisenbahnmuseum voor ons open; het heeft een brede collectie maar is gespecialiseerd in beveiligingen en in signaleringen.

De volgende dag rijden we langs de kust naar Bad Doberan, het vertrekpunt van de beroemde stoomtrein Molli. Molli rijdt midden door de winkelstraat van dit plaatsje naar Kühlungsborn. Voor ons zijn in deze trein enkele Traditionswagens gereserveerd. Maar als het aantal deelnemers 50 bedraagt, dan rijdt er een extra stoomtrein voor ons en zijn er bovendien onderweg fotostops. ’s Middags vervolgen we onze weg en bereiken we via Rostock de Hanzestad Stralsund, fraai gelegen aan de Strelasund. We verblijven er 3 nachten in het naast het station gelegen InterCityHotel.

De zaterdag is beschikbaar voor eigen verkenningen van de regio. Zo kunt u bijvoorbeeld treinen naar het eiland Usedom en Peenemünde waar de nazi’s hun V1’s en V2’s testten. Een museum houdt de herinnering hieraan levend. Ook de Poolse grensplaats Szczecin met z’n tramnet is vanuit Stralsund goed bereikbaar.
Op zondag staat een bezoek aan het beroemde vakantie-eiland Rügen op het programma. Allereerst bezoeken we per bus de haven van Mukran waar spoorveerboten uit Zweden en Rusland afmeren. Speciaal voor de Russische boten is een groot emplacement met breedspoor gebouwd. ′s Middags maken we een rit door de heuvels van het eiland met een extra smalspoorstoomtrein Rasender Roland van Göhren via Putbus naar Lauterbach Mole. Het laatste stukje van deze rit gaat over een 3-railig baanvak.

Op maandag 15 oktober is de thuisreis. Die gaat, deels ’binnendoor’, via Uelzen. Hier is het verouderde stationsgebouw door de wereldvermaarde architect Hundertwasser gerenoveerd en omgetoverd tot één groot en kleurrijk kunstwerk. We krijgen er een rondleiding. Het station zal een onuitwisbare indruk maken.
Aansluitend gaat het via Hannover weer terug naar Hengelo, aankomst om 19.04 uur. Vindt u het weekend te kort? Dan kunt u het met een dag verlengen. In dat geval reist u op dinsdag, eveneens via Uelzen en Hannover, terug naar huis.

De kosten van deze excursie zijn per persoon: voor de 5-daagse variant € 490,= op basis van een 2-persoonskamer (code SW5-2) en € 595,= voor een 1-persoonskamer (code SW5-1). Voor de 6-daagse variant zijn de kosten respectievelijk € 525,= (code SW6-2) en € 655,= (code SW6-1). Introducés betalen een toeslag van € 25,= en voegen een “I“ toe aan de code. In de reissom is begrepen alle vervoer vanaf en tot Hengelo, 4 (of 5) overnachtingen in een goed middenklassehotel op basis van logies en ontbijt, de genoemde excursies, 2 diners en ervaren reisleiding. Deze excursie wordt georganiseerd en begeleid door Clemens Boomers. Deelname is mogelijk door vóór 1 augustus de deelnemersbijdrage over te maken naar bankrekening 636691 t.n.v. Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp, met vermelding van uw lidmaatschapsnummer en de betreffende code. Bij betaling via internet ook uw adres vermelden. Het minimumaantal deelnemers is 35, het maximum 50. Bij overtekening geldt de volgorde van aanmelding.

Organisatie

Reisdata

11 t/m 15 of 16 oktober 2012

Prijzen

5 dagen:
Gedeelde tweepersoonskamer: € 490
Eenpersoonskamer: € 595

6 dagen:
Gedeelde tweepersoonskamer: € 525
Eenpersoonskamer: € 655

Introductietoeslag: € 25

Aanmelding

Tot 1 augustus

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

35-50

Contactpersoon