Schönes WinterWochenende naar het Ertsgebergte

De Fichtelbergbahn in een sprookjesentourage. Foto: Fichtelbergbahn.

T 124 en Bw 352 van het Magdeburger Trammuseum. Foto: Trammuseum Magdeburg.

De trein naar Münster staat in Enschede klaar voor vertrek, 31 juli 2014. Foto: Clemens Boomers.

Perrondwergsein in Goslar, 31 juli 2014. Foto: Clemens Boomers.

Hotel Niedersächsischer Hof in Goslar, 31 juli 2014. Foto: Clemens Boomers.

Treinstel van de S-Bahn Mitteldeutschland in Halle (Saale), 1 augustus 2014. Foto: Clemens Boomers.

Winterse omstandigheden op de Kohlebahn. Foto: Kohlebahn.

Het Kongress-hotel in Chemniz en het beeld van Karl Marx op 3 augustus 2014, beide zijn niet te missen. Foto: Clemens Boomers

De Weihnachtsmarkt van Chemnitz. Foto: internet.

Zomers vertrek uit Steinbach voor een rit over de Preßnitztalbahn, 3 augustus 2014. Foto: Clemens Boomers.

Moderne Niederflurtram in Magdeburg. Foto: Wikipedia.

Schönes WinterWochenende naar het Ertsgebergte

Inschrijving gesloten; reis volgeboekt.

Duitsland is voor de Nederlanders vakantieland nummer één. En dat geldt zeer zeker ook voor ons, als trein- en tramliefhebbers. Bijna onvoorstelbaar hoeveel dat land te bieden heeft. Ook bij de SNE staat Duitsland daarom al sinds jaar en dag bovenaan de lijst met excursiebestemmingen. De Schönes-Wochenende-excursies heeft een vaste plek in het jaarprogramma van de SNE. Een aantrekkelijke, niet te lange en niet te korte excursie naar een van de vele interessante regio′s van Duitsland. Dit jaar hebben we voor u een wat ander Schönes Wochenende samengesteld dan gebruikelijk. We gaan namelijk in december op pad, als heel Duitsland zich opmaakt voor de kerst.

Chemnitz, aan de voet van het fraaie Ertsgebergte, is dit weekend onze uitvalsbasis. En natuurlijk gaan we er niet linea recta naar toe, maar we treinen via weinig bereden Nebenstrecken. En met een overnachting in Goslar, een pareltje in de Harz. De terugreis is in één dag, maar met een onderbreking in Magdeburg om daar met een historische tram een rit door de stad te kunnen maken.

Dag 1: donderdag 11 december

We verzamelen in Enschede om met de DB-trein van 10.26 uur via Gronau naar Münster te reizen. Met reguliere treinen van de eurobahn, de NordWestBahn en opnieuw de DB rijden we via Brackwede, Paderborn en Kreiensen door naar Goslar in de Harz voor onze eerste overnachting. Maar als er minstens 40 deelnemers zijn reizen we van Münster met een extra dieseltrein van de Teuto-Express over goederenlijnen van de Westfälische Landeseisenbahn via Neubeckum naar Lippstadt en vandaar weer via Paderborn en Kreiensen naar Goslar. In Goslar logeren we in het tegenover het station gelegen 4* Hotel Niedersächsischer Hof.
Tijdens het gezamenlijke avondeten (ingegrepen) kunt u verder kennismaken met de reisgenoten.

Dag 2: vrijdag 12 december

Op een relaxed tijdstip verlaten we het hotel weer om in de RegionalExpres naar Halle te stappen. Al kort na vertrek passeren we de voormalige zonegrens. Dat dit vroeger de DDR was, is nog steeds goed te zien. Sommige stations zijn keurig opgeknapt maar vele andere moeten die renovatie nog ontberen. In Halle stappen we over op een gloednieuw treinstel van de S-Bahn. De rit gaat via Leipzig Hbf en door de nieuwe stadstunnel met een overstap in Leipzig Bayerischer Bahnhof naar Regis-Breitingen. Met een extra trein van de Kohlebahn, de tractie is óf diesel óf pseudo-elektrisch (een generatorwagen levert de stroom), maken we een rit over hun 900 mm lijn naar Meuselwitz en terug. Aan het eind van de middag bereiken we Chemnitz waar we drie nachten logeren in het 25 etages hoge Mercure Hotel Kongress. Het ligt op ongeveer 800m van het station, aan de rand van de binnenstad.

Dag 3: zaterdag 13 december

Vandaag kunt u op eigen gelegenheid de stad of haar omgeving verkennen. De museumlijnen in de regio rijden in december veelal hun Hauptsaisonfahrplan. Maar vergeet de kerstmarkt van Chemnitz niet: het is de fraaiste van Sachsen.

Dag 4: zondag 14 december

Enkele smalspoorstoomtreinen in het Ertsgebergte zijn vandaag ons doel. Met een DB-trein rijden we over de landschappelijk bijzonder fraaie Erzgebirgsbahn naar Wolkenstein en vandaar per bus naar Steinbach voor een stoomrit met de Preßnitztalbahn naar Jöhstadt. Dezelfde bus brengt ons vervolgens naar Cranzahl voor de tweede stoomrit van de dag: met de Fichtelbergbahn naar het wintersportstadje Oberwiesenthal en terug. Met een beetje geluk rijden we hier door de sneeuw. Per DB gaat het terug naar Chemnitz, maar in Wolkenstein onderbreken we de reis om in een heel toepasselijke sfeer te genieten van ons afscheidsdiner.

Dag 5: maandag 15 december

Alweer de thuisreis! Met een overstap in Leipzig bereiken we Magdeburg. Hier maken we met een historische tram, vermoedelijk Tw124, een rit door de stad. Aansluitend bezoeken we het, geheel door vrijwilligers beheerde, trammuseum. Vervolgens met comfortabele IC′s via Hannover terug naar Nederland. Hengelo, waar de excursie eindigt, wordt om 19.01 uur bereikt. Om u het gehannes met inchecken met uw OV-chipkaart in Hengelo te besparen is uw treinkaartje nog tot Amsterdam geldig.

Deelnemersbijdragen

Gedeelde tweepersoonskamer:

 • € 549 (code SWW-2) voor leden NVBS,
 • € 574 (code SWW-2I) voor introducés.

Eenpersoonskamer:

 • € 619 (code SWW-1) voor leden NVBS,
 • € 644 (code SWW-1I) voor introducés.

In de reissom is begrepen:

 • alle vervoer van Enschede tot Amsterdam;
 • de genoemde excursies;
 • logies met ontbijt in goede middenklasse-hotels;
 • 2 diners en 2 lunches;
 • uitgebreide reisdocumentatie;
 • reisleiding door Clemens Boomers;
 • een gezellige reünie;
 • deelname aan het SNE-annuleringsfonds

Aanmelden

Deelname is mogelijk door vóór 15 oktober de deelnemersbijdrage over te maken op rekening NL29 INGB 0000 6366 91 t.n.v. Stichting NVBS-Excursies te Hoofddorp o.v.v. de betreffende code, uw NVBS-lidmaatschapsnummer, postcode en huisnummer. Bij onvoldoende invulruimte kunt u ook een mail sturen naar sne@nvbs.com. Het minimumaantal deelnemers is 20, het maximum 50. Bij overtekening geldt de volgorde van aanmelding. Inschrijvers ontvangen medio november bericht.

Reisdetails

We hebben de details van deze reis voor u op een rijtje gezet. Als u hier klikt vindt u het detailprogramma in brochurevorm. Handig om af te drukken of om door te sturen naar vrienden en bekenden.

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Stichting NVBS-Excursies (KvK 41159980) is aangesloten bij SGR. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Organisatie

Reisdata

11 december 2014 – 15 december 2014

Prijzen

€ 549 – € 644

Aanmelding

tot 15 oktober 2014

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

20 – 50

Contactpersoon

Bijzonderheden