SBB Historic gaat met de “Krokodil” naar Zweden

Digitale fotopresentatie en filmfragmentjes gepresenteerd door Sef Rameckers

Naar aanleiding van een aanvraag c.q. het verzoek van de Zweedse Spoorwegen aan de directie van SBB Historic in 2013, betreffende het spoorwegfeest in Gävle ‘100 jaar elektrische Tractie in Zweden’ in 2015 om de Zwitserse Krokokodil deel te laten nemen aan dit spoorwegevenement, heeft de directie van Historic, na veel wikken en wegen, hiermee ingestemd. De reden van de Zweedse spoorwegen om dit verzoek in te dienen bij SBB Historic, waren als volgt onderbouwd: Sinds de bouw van de Zwitserse Krokodil in miniatuur door de firma Märklin, ‘nog steeds geldt als de Koningin onder de Locomotieven in de spoorweg modelbouw’, waarvan er reeds 100 duizenden wereldwijd zijn verkocht. En nog steeds door Märklin worden gemaakt. De diverse varianten, zowel in spoor Z, N, HO en spoor 1 hebben op de Zweedse spoorwegliefhebbers een grote indruk gemaakt!
Veel spoorwegliefhebbers in Zweden hebben ook een model van deze machtige locomotief, ondanks dat ze de machine nog nooit in het “echt" gezien hadden!
Een gegronde reden voor SBB Historic om aan dit verzoek gehoor te geven!

In 2015 was het dan ook zover. Op 25 augustus 2015, vertrok de Krokodil voor drie weken naar Zweden wat een reis werd met veel ups en downs! Van de thuisbasis Olten waar zij een onderkomen heeft in het Depot van team 10439 Historische Loks, verliep de reis via Basel, Ludwigshafen, Erfurt, Berlijn, Polen en per boot over de Baltische zee naar Scandinavië met als eindbestemming Gävle, maar helaas het liep allemaal anders dan gepland en verwacht!
Zoals u allen inmiddels wel weet werd ik als medewerker en lid van SBB Historic nauw betrokken bij deze reis, zij het niet dat ik “onze Krokodil “ heb mogen begeleiden.Via de mail en een speciale weblog werd ik persoonlijk door onze collega’s geïnformeerd en bestookt met foto’s van deze wel heel bijzondere reis!
Ik wil u dan ook uitnodigen om u te laten genieten van een geweldige fotopresentatie en filmfragmenten !