“(Ruim) Anderhalve eeuw tram in Den Haag”

Beamer-fotopresentatie door Maurits van den Toorn (Leiden)

Het is juni 1864 als er voor het eerst in Nederland een paardentram rijdt, op het traject Den Haag –Scheveningen. Het is juni 2016 als de HTM een feestje viert omdat de nieuwe lagevloertrams van het type Avenio op lijn 11 dienst doen. Het is bijna overbodig om te zeggen dat er in die tussenliggende ruim 150 jaar veel gebeurd is met Den Haag en het trambedrijf. De paardentram werd een accutram en vervolgens een gewone’ elektrische tram met bovenleiding.

De interlokale paardentram naar Delft werd een stoomtram en vervolgens ook elektrisch. Stoomtramlijnen in de stad werden gemoderniseerd, door verschillende maatschappijen zelfs. En ondertussen groeide de stad en breidde het lijnennet zich uit.

Niet alles ging zoals gewenst of voorzien: na een lange periode van voorspoed en groei leidde de crisis van de jaren dertig tot bezuinigingen en krimp. Oorlog en bezetting richtten vervolgens grote schade in de stad aan, die nog decennialang zichtbaar bleef. De tram werd gaandeweg ouderwets gevonden, maar na een periode van twijfel over de toekomst werd er vanaf de jaren zeventig weer geïnvesteerd. Sindsdien zijn er veel uitbreidingen bijgekomen, met als opvallendste de verbinding naar Zoetermeer (RandstadRail).

In 1904 staat het publiek in Scheveningen in de rij voor een rit met de eerste elektrische tramlijn.

In 1949 ontvangt de HTM twee oer-Amerikaanse PCC-trams; er zouden er nog veel volgen.

Het nieuwste materieel: twee Avenio′s passeren elkaar op lijn 11, 8 maart 2016 (foto: Maurits van den Toorn).