Oekraïne, een groot tramland

Presentatie door Karel Hoorn

Toen Oekraïne op 24 augustus 1991 uit het verbond van Sovjetrepublieken stapte, verklaarde het zich onafhankelijk. Op 1 december 1991 bleek via een referendum 90% van de bevolking het hiermee eens te zijn. Het geharrewar om de koers van het land (pro-Russisch of pro-westers) deed onlusten en een scheuring ontstaan die leidde tot bezetting van de Krim door Rusland en een oorlog tussen het oosten en het westen.

Op tramgebied volgde het nog niet onafhankelijke land de Russische lijn met nieuwe Tatra- en KTM-wagens. De eerder genoemde oorlog slokt veel geld op zodat vernieuwing van baan en materieel op een zacht pitje zijn komen te staan. Alleen de hoofdstad Kiev kreeg nieuwe trams. Overige steden verbouwen hun trams of maken gebruik van tweedehands Tatra’s. De gehele dienst in Vinnitsa wordt nu met materieel uit Zürich gereden.

Vanavond beelden uit alle tramsteden zoals ze er halverwege de jaren 90 waren. Na tussentijdse bezoeken in een aantal steden krijgt u een volledig overzicht van de westelijk van de demarcatielijn gelegen steden, met foto’s gemaakt in de zomer van 2017.

Het trambedrijf van Odessa zet onder meer gemoderniseerde Tatra-motorwagens in. Op 30 juni 2017 staat motorwagen 4008 aan het eindpunt Kulikovo Pole. Foto: Karel Hoorn.