Rond om de Harz

Presentatie door Peter Doove

De Harz heeft bij spoorwegliefhebbers een magische klank. De Harzer Schmalspurbahnen hebben een uitgebreid net van smalspoorlijnen, waarvan de lijn die naar de top van de Brocken gaat wel het drukstbereden is. En dat slaan we allemaal over.

Rondom de Harz is echter veel meer te beleven. Nordhausen ligt aan de zuidelijke uitloper van het net van de HSB. Het heeft een trambedrijf met drie lijnen dat ook een gedeelte van het net van de HSB berijdt. Stoom- en dieseltreinen van de HSB en de hybride- en elektrische trams van Stadtwerke Nordhausen zijn er te zien. De Domstad Halberstadt ligt iets ten noorden van het eindpunt Quedlinburg. Het heeft slechts 40.000 inwoners en beschikt toch over een trambedrijf dat met twee lijnen de stad doorkruist. In het weekend rijdt lijn 2 door naar het bos bij Klus.

Ten oosten van de Harz ligt de Landkreis Mansfeld-Südharz. Hier werd vooral kopererts gewonnen. In het Humboldt-Schloss is het Mansfeld Museum gevestigd met een buitenterrein vol aan de ertswinning verbonden machines. De Mansfelder Bergwerksbahn te Klostermansfeld is een ruim 10 kilometer lange museumspoorweg tussen het DB Station Klostermannsfeld (Benndorf) en Hettstedt Kupferkammerhütte. Met stoom wordt zo een klein deel van het vroeger zo uitgebreide net bereden. Vlakbij bevindt zich de Parkeisenbahn te Vatterode (maar die zit in een ander programma). En het museumdepot Lokschuppen Staßfurt ligt ook in de buurt.

Het programma bestaat uit een PowerPointpresentatie gevolgd door een aantal films.

Benndorf, 2 augustus 2008. Loc 9 (O&K 1931) werd in 2014 verkocht aan de Kinderspoorweg in Jekaterinenburg. Foto: P. Doove.