Reisprogramma 2016

Tram bij station Bergen, 25 mei 2015. Foto: Han Duijve.

InterRegio bij Biaschina aan de Gotthardlijn, 13 februari 2009. Het spoor is op drie niveaus zichtbaar. Foto: David Gubler (Wikipedia).

Stoomloc 1 van de Chemin de fer touristique du Tarn op de ongebruikelijke spoorwijdte van 500 mm, 28 oktober 2006. Foto: Bertrand Bouret (Wikipedia).

Smalspoorlijn van Csömödér in Hongarije met stoomloc Abel, 28 april 2013. Foto: ifj. Kovách László.

Reisprogramma SNE 2016

stand per 21 november 2015

Het einde van het jaar nadert en dat is altijd een goed moment om de reisplannen voor het komende jaar te ontvouwen. We hebben dat op 21 november gedaan tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in Amersfoort, maar natuurlijk willen we u ook langs deze weg informeren over onze activiteiten. In 2016 wordt geen Verre Reis en geen Flexreis georganiseerd. Maar we denken dat er met 5 meerdaagse reizen genoeg afwisseling wordt geboden, niet alleen qua bestemming maar ook qua reisduur. Voor elk wat wils dus. Gaat u mee?

Tussen 25 februari en 6 maart vindt de Winterreis naar het zuiden van Noorwegen en Zweden plaats. In twee dagen wordt per trein naar Oslo gereisd voor een excursie naar de onderhoudswerkplaats Lodalen. Vervolgens gaat het naar Bergen aan de Westkust waar wordt ingescheept op een boot van de Hurtigruten om de volgende dag in Ålesund weer vaste grond onder de voeten te vinden. Vanuit het Zweedse Göteborg staat een excursie met een historische elektrische trein naar Munkedal en Lysekil op het programma. Per boot en trein wordt het Deense Kolding aangedaan voor een laatste hotelovernachting.

In het weekeinde van 18 tot 20 maart bezoeken we België met twee hotelovernachtingen in de regio Brussel. Op de heenweg bezoeken we het onlangs geopende Belgische spoorwegmuseum Trainworld om een dag later de Tramsite Schepdaal met een bezoek te vereren. Dit is de enige bewaard gebleven buurtspoorwegstelplaats uit 1887 in Dilbeek. Voordat we terug naar Nederland rijden staat een rit op de museumlijn Dendermonde – Puurs op het programma.

Tussen 6 en 14 mei gaan we de Ronde van Gallia beleven: een treinrondreis door het zuidelijk deel van Frankrijk. Allereerst wordt vanuit Nederland naar Montpellier gereisd voor een vrije dag. De doorreis naar Perpignan maakt een excursie met de Train Rouge tussen Rivesaltes en Axat mogelijk. Vervolgens wordt verder gereisd naar Toulouse (tram) voor een excursie met de Chemin de fer touristique du Tarn. Tramstad Bordeaux is de laatste pleisterplaats met een vrije dag voordat teruggereden wordt naar Nederland.

Van 23 juni tot 2 juli vindt de derde Spoorwandelreis plaats en Zwitserland is wederom het decor. De heenreis gaat naar Tiefencastel in Graubünden voor vier overnachtingen. Vanuit deze plaats wordt één dag gewandeld op de Bernina, is één vrije dag voorzien en wordt zo mogelijk een excursie met de Rhätische Bahn georganiseerd. Met de Glacier Express wordt naar Andermatt gereisd. Twee spoorwandelingen langs de Gotthard (2016 is het laatste jaar dat alle verkeer nog óver de berg gaat), een vrije dag en een stoomrit over de Furka maken de excursie compleet.

Tussen 3 en 16 september staat het smalspoor in Hongarije centraal. Op de heenweg wordt via Linz in Oostenrijk gereisd met een bezoek aan de Steyralbahn. De volgende pleisterplaats is het Sloveense Maribor voor een vrije dag. In Hongarije aangekomen wordt vanuit Zalaegerszeg met de bus naar het smalspoor van Csömödér gereden voor een bezoek. Een dag later rijden we per trein via Budapest naar Eger. Met de bus worden van hier twee smalspoorlijnen bezocht: die van Felsőtárkány
(diesel) en van Szilvásváradi (stoom en diesel). Na een vrije dag in Eger volgt een bezoek aan Budapest (vrije dag en dieselsmalspoorrit Mátravasút. Na een extra rit met een Arpad op het normaalspoor gaat het in twee dagen met een overnachting in het Oostenrijkse Kufstein huiswaarts.

De bestemming van het Schönes Wochenende is nog niet bekend, maar dat dit in oktober gaat plaatsvinden ligt wel voor de hand.

Voor de dagexcursies is een tramrit door Rotterdam met na-oorlogse Allan-stellen, een Koningsdagrit met dieselloc 2225 en een spoorzoekersexcursie naar de NTM in voorbereiding. De NVBS bestaat volgend jaar 75 jaar en de SNE heeft om die reden een lustrumevenement gepland. Daar gaan we nog niets van verklappen, behalve dat zaterdag 8 oktober hoge ogen gooit. Andere dagexcursies zijn nog niet uitgewerkt, maar we houden onze ogen en oren open en wat niet is kan nog komen.

Alle data en programma-onderdelen zijn onder voorbehoud. U kunt pas boeken als de betreffende excursie is aangekondigd in Op de Rails of op www.nvbs.com. Meer details vindt u in

Organisatie

Download de