Reisindrukken uit Oost-Europa

Dia-overvloeipresentatie door Paul Muré (Voorburg)

Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aantrekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude tweeassige trams en een infrastructuur met alle elementen, die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke seinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg.

Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er voor velen een ’nieuwe’ wereld open. Presentator Paul Muré bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere landen van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het reguliere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten ook van prachtige steden en landschappen.

En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit diaprogramma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tram- omgeving waar je – als je er eenmaal geweest bent – altijd weer naar terug wilt.

In Kraków (Polen) vertrekken 3 Tatra trams op lijn 76 vanaf eindpunt Salwator, 18 september 2012(foto: Paul Muré).